Här sitter Elisabet Ravelojaona i meditationsrummet.

Meditation för sinnesro

Sedan tre terminer tillbaka har det varje tisdag hållits meditation i Södertörns biblioteket. Både studenter och lärare medverkar när Elisabet Ravelojaona, som är pastor, guidar dem till en mindre stressad vardag.

Elisabet valde att starta meditationen på campus efter önskemål från studenter.
– Jag tyckte det var en bra ide då det kan göra mycket gott för hälsan, säger Elisabet.

Elisabet har sysslat med meditation sedan så långt hon kan minnas. Meditation kan utföras i olika former efter människors olika behov.
– Man behöver inte sitta tyst i ett rum för att meditera, en långsam promenad i skogen fungerar minst lika bra. Att ta in naturen omkring och inte skynda på som man vanligtvis gör när man tränar eller ska ta sig från en plats till en annan.

Elisabet menar att biblioteket är en bra plats för meditation och att ett avbrott i vardagen hjälper hjärnan varva ner.
– Många studenter kan ta små pauser i pluggandet men tar då upp sina telefoner i tron om att de vilar. I själva verket gör det motsatsen med hjärnan. När vi scrollar i våra telefoner får hjärnan arbeta med all information och intryck som vi mottar i appar och sociala medier.

 

Meditationen som hålls i biblioteket på campusområdet är en tyst meditation där man inleder med några stretchövningar för att få tillbaka hållningen och få ner andningen. Stretchningen följs av att Elisabet väljer ett ord, en dikt eller en psalm som ofta härstammar från bibeln. Hon menar att det alltid är ett allmänt ord eller psalm så en icke troende skall kunna ta in budskapet.
– Ordet kan deltagarna återkomma till i tanken om andra tankar stör.

 

Tystnaden inleds med att hon klingar i en klocka och avslutas med detsamma. Meditationen är 15 minuter varav 5 minuter är stretch och resterande 10 minuter är i tystnad.
När jag testar meditationen är Vilja en av alla studenter som är där, hon pluggar Genusvetenskap på Södertörns högskola.
– Det blir en skön paus från plugget. Det hjälper mig att sortera in allt jag läst, säger Vilja.

Förutom att det hjälper henne med plugget berättar Vilja att det underlättar för henne på fritiden när tankarna lätt kan ta över. Hon rekomenderar alla att testa.

 

Meditationen är för både lärare och studenter och hålls varje tisdag klockan 13.30 i campusbiblioteket.