Södertörns rektor Gustav Amberg håller med om det som utredningen visar. Foto: Frida Runemyr

Södertörns rektor Gustav Amberg håller med om det som utredningen visar. Foto: Frida Runemyr

Brister i högskolans hantering av Arnault-fallet

I måndags föll domen mot Jean-Claude Arnault. Han dömdes i Svea hovrätt för två våldtäkter på en doktorand från Södertörns högskola till två och ett halvt års fängelse.

Olika medier som exempelvis SvD och DN har anklagat Södertörns högskola för att mörka händelserna kring kulturprofilen Jean-Claude Arnault, grundare av kulturklubben Forum.

I fredags publicerades en extern utredning om hur Södertörns högskola hanterat frågan. Bättre stöd och snabbare hantering var några av punkterna som togs upp.

En manlig professor på Södertörns högskola var engagerad i Forum. Han var handledare till den doktorand som blev utsatt för våldtäkt 2011. Professorn fick 2017 veta av doktoranden att hon var en av de 18 kvinnor som anmält Jean-Claude Arnault.

I ett pressmeddelande från högskolan stod att ingen av högskolans medarbetare utsatts för kränkningar, vilket inte stämde då kvinnan var doktorand vid Södertörns högskola. Professorn var delaktig i pressmeddelandet och hävdar att han inte uttalade sig om anmälan på grund av tysthetslöfte.

Efter att doktoranden gjort polisanmälan upplevde hon att högskolan ville skydda skolan och professorn.

Efter anmälan inledde högskolan en oberoende extern granskning. Rapporten är författad av Biörn Riese och publicerades den 1 december. Den finns tillgänglig på Södertörns högskolas hemsida.

Rektorn om rapporten

Utredningen som inleddes i början av juli, visar att högskolans rutiner och möjligheter till stöd borde ha kommunicerats tydligare. Högskolan borde också tidigare ha överlåtit utredningen till någon utomstående.

– Jag instämmer med den beskrivning som ges i rapporten, säger Gustav Amberg, rektor på Södertörns högskola.

Han förklarar att högskolan kommer arbeta vidare med detta och vidta åtgärder i enlighet med utredningen.

– Rekommendationerna som ges tar vi till oss med tacksamhet och med stort allvar, meddelar rektorn.

Läs också: