Desirée Persson och Jennette Nizovska pratar om julen. Foto: Ludwig Vesterström

Södertörnstudenternas tips inför julhandeln

Med stormsteg närmar vi oss dopparedagen och det är hög tid att börja handla årets julklappar. Men hur klarar man som student av julbudgeten?

Julafton är snart här och som student är det tufft att få julbudgeten att gå ihop. Det ekonomiska läget för studenter är hårt, pengarna är få och inköpen många.

Erica Säterli studerar utveckling och internationella samarbeten på Södertörns högskola. För Erica Säterli innebär julens inköp av klappar inte någon ekonomisk ansträngning.

– Vi är två i hushållet som köper tillsammans, så det blir inte så påfrestande för ekonomin. Hade man varit själv så skulle det nog bli svårare, säger Erika Säterli.

Handla julklappar till de små i familjen

För Desirée Persson, student på Södertörn, är julkappssiktet inställt på de yngre i släkten.

– Vi har bestämt oss för att bara handla julklappar till de små i familjen. Vi äldre ska köra julklappsspelet, där man slår tärningar om att vinna julklappar, berättar Desirée Persson.

’’Skit i julklappen’’

Jennette Nizovska är också student på Södertörn. Hon berättar att julen inte är någon speciell högtid för henne.

– Skit i julklappen, för mig är julen inte något speciellt. Jag är från Ukraina och där är julen inte någon stor tradition, däremot är nyår den stora festdagen. Så därför firar vi inte riktigt julafton.

Dagenslucka med bra erbjudanden

Lova Schöldsten är inne på sitt sista studieår på Södertörn. Till sommaren blir hon färdigutbildad journalist, men innan dess ska julens alla bestyr betas av. Lova Schöldsten berättar att hon är tydlig gällande julklappsutdelningen: det blir ingen storslagen presentutdelning. Dessutom tipsar hon om dagens lucka, som många webb-företag annonserar om kring jul.

– Jag brukar hålla koll på några hemsidors julkalender. Varje dag öppnas en ny lucka med olika erbjudanden och rabatter. Det är ett bra tips till studenter som vill spara en slant, berättar Lova Schöldsten.