Förvaltningschef Hans Andersson är glad över tillskottet. Foto: Frida Runemyr

Konstskola flyttar in på campus

Nu får campus Flemingsberg ännu ett tillskott. Till hösten 2019 flyttar konstskolan Idun Lovén in.

Den anrika yrkeshögskolan Idun Lovén ska flytta in i Södertörns högskolas lokaler i augusti 2019. Södertörns högskolas förvaltningschef Hans Andersson menar att det är en positiv tillökning till campus.

– Vi har Södertörn, KI, Röda Korsets högskola, KTH och Stockholms musikpedagogiska institut, nu får vi någonting inom konst. Vi tror att det här bidrar till fler och mer olika studenter som rör sig på campus. Vi hoppas att våra teoretiska utbildningar på högskolan, som konstvetenskap, estetik och estetiska lärprocesser, kan dra nytta av det praktiska och se vad man faktiskt gör i studion, säger Hans Andersson.

Kico Wigren, rektor på Idun Lovén, kommer under nästa vecka att informera studenterna om de nya lokalerna. Han berättar att deras möjlighet att utvecklas är mycket större på ett campusområde i förhållande till ett handelsområde, där de håller till idag.

– Att vara på en plats med andra studenter, det är vad vi letat efter. Att få samverka med andra utbildningar och få respons på konstnärliga alster från någon som går en teoretisk linje, säger Kico Wigren.

Ledigt utrymme i Södertörns lokaler

Anledningen till att det fanns möjlighet att ta in en ny utbildning är främst för att det frigjorts ett antal hundra kvadratmeter som tidigare varit ventilationsyta. Lärarutbildningens danssal och personalgymmet har även flyttat.

– Vi minskar lokalkostnaderna för alla verksamheter. Det blir mer pengar till utbildning och forskning, förklarar Hans Andersson.

Idun Lovén kommer hålla till i F3 och F4, lokalerna under Arom och SöderS. Kico Wigren berättar att lokalerna är lite udda, men att de passar deras verksamhet.

– Ytan är mindre än vad vi har i dagsläget, men utbytet går inte att värdera i pengar, säger han. Dessutom vill våra nuvarande hyresvärdar höja hyresnivåer efter marknadspriser oavsett vilken samhällsinsats det gäller.

Men inte bara ekonomin har bidragit till flytten. Kico Wigren berättar att det kommer innebära ett tydligt samarbetsprojekt.

– Det kommer finnas utrymme att ställa ut konstverk, så att studenter från hela campus kan komma och titta.