Babak organiserar i bokhandeln. Foto: Nathalie Loveless

Tänk på miljön - sälj din bok

Av Nathalie Loveless
Har du böcker från tidigare kurser som ligger och samlar damm i bokhyllan? Nu finns det två alternativ att sälja din studentlitteratur: Andrahandsbokhandeln eller Harrys Böcker som nyligen också har börjat ta emot begagnade böcker. Att sälja gamla böcker är miljövänligt och ett sätt för studenter att både spara och tjäna pengar.

Sedan tre veckor tillbaka har Harrys Böcker börjat ta emot begagnad studentlitteratur. Studentkårens Andrahandsbokhandel har även expanderat i år och har fler funktionärer än tidigare. I dag jobbar två verksamhetsansvariga och åtta funktionärer i bokhandeln.

 

Babak Afsham är verksamhetsansvarig på Andrahandsbokhandeln och pluggar INTEK, det internationella ekonomiprogrammet. Han har jobbat i bokhandeln i lite mer än två år. Babak berättar att han sökte efter böcker och fick höra att bokhandeln sökte funktionärer. Han jobbade som funktionär i ungefär ett halvår och blev sedan verksamhetsansvarig.

 

Hur går man tillväga för att sälja sina böcker?

– Då tar man med sig böckerna till bokhandeln och fyller i ett formulär med förnamn, efternamn, telefonnummer och mejladress. Sedan skriver man ner böckerna på en lista och prissätter dem. Maxgränsen är 80 procent av marknadspriset. Om man vill sälja böckerna fortare kan man sätta ett billigare pris.

 

Harrys Böcker är en annan bokhandel som ligger i samma byggnad, bredvid kafé Arom där många studenter äter lunch. Sedan tre veckor tillbaka säljer de också begagnad studentlitteratur under liknande villkor.

– Var och varannan student frågade om de kunde sälja sina böcker hos oss. Det ligger också i tiden med återvinning och hållbarhet så det känns väldigt bra, berättar Svetlana Eriksson, verksamhetschef på Harrys Böcker.

 

Harrys Böcker tar endast emot böcker som ingår i aktuella, pågående kurser på Södertörns högskola vilket gör att risken att böcker står kvar länge inte är så stor. Svetlana berättar att en begagnad bok får stå under ett år i bokhandeln, efter den perioden får bokens ägare antingen hämta boken eller så kastas den.

 

Babak Afsham berättar att flera studenter känner till Andrahandsbokhandeln i dag i jämförelse med tidigare år. De har marknadsfört bokhandeln bättre genom event i samband med studentkåren. Bokhandeln försöker ha öppet under terminsstarter och frukostevent och målet är att ha öppet från måndag till torsdag varje vecka.

 

Vem anser du tjänar mest, säljaren eller köparen?

– Vi drivs av studenter för studenter. Vi säljer alltid billigare böcker, du får alltid din bok 20 procent billigare än marknadspriset hos oss. Det är oftast inte nya böcker, men man sparar ju ändå pengar. Det gynnar både säljaren och köparen. Det främsta är att det är så smidigt, sedan får ju säljaren pengar för sina böcker. För köparen är det bra eftersom man får billigare böcker helt enkelt, säger Babak Afsham.