Joel Knutsson har bott i Hong Kong. Foto: Nathalie Loveless

Joel åkte till Hong kong som utbytesstudent

Av Nathalie Loveless
Studenten Joel Knutsson åkte till Hong Kong, Kina i en termin under sitt andra år på det internationella ekonomiprogrammet. Den traditionella maträtten Dim Sum, Victoria peaks och vattenfall tycker Joel att man bör uppleva i Hong Kong.

Joel Knutsson, 21, studerar sin sista termin på INTEK-programmet, det internationella ekonomiprogrammet på Södertörns högskola. Han skriver nu C-uppsats och spenderade höstterminen förra året utomlands då han bodde i Hong Kong, Kina.

 

Hur var det att bo i Hong Kong?

– Det var alldeles för roligt. När jag kom dit var det 35 grader varmt. Det finns vattenfall, stränder och berg samtidigt som det finns shopping, fest, billiga och dyra marknader. Hong Kong är ett väldigt kompakt ställe med mycket av allt. Det är lika många människor som bor i New York, men hälften så stort så det är fruktansvärt mycket människor på en liten yta.

 

Hur skiljer sig skolan i Hong Kong från Södertörns högskola?

– När man studerar utomlands får man en lista med kurser, där man rangordnar vilka man vill ha. Skolan sätter ihop ett fast schema som liknar det man hade på gymnasiet.

 

På Sveriges högskolor och universitet har vi ett annorlunda skolsystem i jämförelse med andra länder. På Södertörns högskola läser studenterna bara en kurs i taget. På internationella universitet är det vanligt att man läser precis som på gymnasiet med flera kurser samtidigt, fördelade under veckodagarna.

– För alla internationella studenter från Tyskland, Spanien, Österrike och Japan var det inget konstigt att ha olika kurser varje dag, berättar Joel.

 

Joel tycker att det viktigaste är att uppleva kulturen, landet och passa på att resa under sin termin utomlands. Sevärdheter i Hong Kong är många, men han tipsar de som ska besöka Hong Kong att gå i vandringsleder, främst Victoria peak som är en jättebra utsiktsplats.

– Det är underskattat att gå ut och promenera. Det finns sådana extrema vyer och det är inte är särskilt jobbigt utan bara roligt. Det tar kanske 3 till 4 timmar att gå upp och ner för ett berg. Efter det kan man avsluta dagen med mat på en strand där man kan ligga och sola.

 

Joel berättar att det finns mycket stränder och vattenfall i Hong Kong. Om man är där en kort period tycker han att man ska försöka uppleva så mycket kinesiskt som möjligt. Han föreslår den traditionella maträtten Dim Sum.

 

Det sämsta med att åka i väg var att veta att man var där på begränsad tid, anser Joel. Han berättar att han började få mycket hemlängtan när alla hans vänner åkte hem. I Hong Kong fanns mycket folk men han kände ingen längre. Samtidigt som han tyckte att det var jobbigt att åka hem kände han sig redo eftersom alla hans vänner redan åkt hem.

 

Vad var det bästa med Hong Kong?

– Jag hade väldigt bra vänner där och vi trivdes jättebra ihop. Hong Kong ligger geografiskt bra till om man vill resa runt, med tanke på att de har en av världens största flygplatser. Jag reste till Mainland China, Macao, Taiwan, Filippinerna, Japan, Kambodja och Thailand. Jag kunde göra min egen lilla backpack resa.