Parkeringskaoset orsakar missade föreläsningar

Av Erik Karlberg
Parkeringskaoset fortsätter på Södertörns högskola. För få platser gör det svårt att få parkering på morgonen och studenter riskerar att missa sina föreläsningar i väntan på en plats.

Parkeringen vid Södertörns högskola blir fort full på morgonen. På det trånga utrymmet mellan bilarna bildas varje morgon en kö av bilar som väntar och hoppas att någon ska lämna sin plats. Denna morgon blir den sista parkeringsplatsen tagen runt klockan tio och kön byggs snabbt på efter det. Raffael Zakko sitter i sin bil och väntar på att en plats ska bli ledig.

– Det är alltid svårt att hitta parkering här efter tio. Det brukar alltid vara kö här, man får vänta, säger han.

För studenterna innebär parkeringskaoset stress på morgonen som kan resultera i både missade föreläsningar och påtvingade extrakostnader. I värsta fall kan det innebära dryga böter.

Aria Mostafa står i samma kö med sin bil och passar på att gå ut och sträcka på sig i vårsolen.

– Det kan ta upp till en halvtimme, om inte mer, säger hon.

Skolan trycker på

Christina Degerman är lokalutvecklare på Södertörns högskola och ansvarig för parkeringarna. Hon berättar att parkeringen ägs av fastighetsägaren Stiftelsen Clara och drivs av Q-Park. Högskolan och hyresvärden Stiftelsen Clara har under åren utökat antal parkeringsplatser. I nuläget finns ingen yta att etablera ytterligare platser.

– De förstår att det är ett jättebehov. Det gäller hela campusområdet, säger Christina Degerman.

Det finns inga planer på samarbete med andra parkeringar i närheten och några tekniska lösningar, så som skyltar om att det är fullt, har inte diskuterats. Förbättringar för de som lyckas hitta en ledig plats är dock på väg.

– Betalning med app är på gång. Alldeles snart. Det har varit ett önskemål från högskolan, säger hon.

Skulle hellre åka kommunalt

Raffael Zakko är redan 32 minuter försenad till sitt seminarium.

– Jag skulle hellre åka kommunalt för att slippa det här. Jag har tre jobb och pluggar. Jag börjar direkt efter så det är därför jag måste ta bilen, säger han.

Södertörns högskola erbjuder 234 platser för de studenter och personal som tar bilen. Högskolan har totalt 10 577 studenter. För de 915 lärare och anställda finns ett separat parkeringsgarage med 57 förhyrda platser. För att parkera på studentparkeringen behövs ett tillstånd som hämtas ut i receptionen. Avgiften är antingen 20 kr per dag eller 250 kr per 30-dagarsperiod.

För de som inte får plats vid högskolans parkering finns möjlighet att parkera vid ICA på andra sidan järnvägen, där det är två timmars gratis och sedan kostar 44 kr per timme. Ett närmare alternativ är vid Huddinge Sjukhus där det kostar 8 kr per timme.

Har du fler tips på hur man klarar parkeringskaoset? Maila nyttiflempan@gmail.com.