Linna och Annika använder SHGuest. Foto: Erik Karlberg

Studenternas Wi-Fi finns över hela världen

Av Erik Karlberg
Wi-Fi-nätverket Eduroam kopplar upp studenter över hela världen och låter dem surfa gratis. På Södertörn högskola rekommenderas studenterna att alltid använda Eduroam, men många använder ändå SHGuest.

På universitet och högskolor över hela världen finns Wi-Fi-nätverket Eduroam. Nätverket är gratis för studenter och den som en gång har loggat in med sin högskolas användaruppgifter loggas därefter in automatiskt varje gång efter det. Nätverket finns på många platser i Sverige, från Arlanda till Stockholms Centralstation, Huddinge Sjukhus och på Burger King i Katrineholm. För studenter på resande fot är det ett billigt och smidigt sätt att koppla upp sig.

Trots att Eduroam funnits på Södertörns högskola i omkring tio år är det inte alla som använder det. Skolan informerar på sin hemsida om hur studenter kan logga in men många använder ändå nätverket SHGuest för att ansluta till Wi-Fi.

– Jag loggar in varje gång via den där blå rutan, säger Linna Bergenstråle som studerar på Södertörns högskola.

Linna Bergenstråle och hennes vän Annika Forsell har inte tidigare hört talas om Eduroam.

Två Wi-Fi-nätverk på campus

På Södertörns högskola finns två Wi-Fi-nätverk, SHGuest som är tänkt för tillfälliga besökare och Eduroam för studenter och lärares egna enheter.

– Det är Eduroam vi vill att studenterna ska använda, säger Alvaro Acevedo som är enhetschef på Campus- & IT-avdelningen på Södertörns högskola och ansvarar för skolans Wi-Fi och nätverk.

Alvaro Acevedo har ingen exakt statistik tillgänglig men uppskattar antalet studenter som kopplar upp sig via Eduroam varje dag flera tusen. Totalt har det trådlösa nätverket på Södertörns högskola 5 000–6 000 unika användare varje dag.

Eduroam är en federation av lärosäten världen över. Skolan där studenten kopplar upp sig ansvarar för att bygga det trådlösa nätverket och tillhandahålla uppkoppling mot internet. Inloggningsuppgifterna valideras alltid med studentens hemmauniversitet. Vilka tjänster som är tillåtna eller inte styrs också av skolan. Eduroam skiljer sig från gästnätverket på Södertörns högskola genom att fler tjänster är tillåtna.

– Gästnätverket tillåter endast vanlig surf och ”banksurf”. Du kan till exempel inte använda mailklienten Outlook där utan måste använda webbmail. På Eduroam är de flesta applikationer tillåtna, så länge man följer användarreglerna för sitt IT-konto, säger Alvaro Acevedo.

Den som kopplar upp sig via gästnätverket måste logga in på nytt var åttonde timme. För Eduroam loggas användaren in automatiskt varje gång. Eduroam har också högre säkerhet med en unik kryptering mellan datorn eller telefonen och nätverket.

Ett samarbetsprojekt

Eduroam grundades 2002 och finns idag i 67 länder. Det började som ett europeiskt projekt men har nu växt till att omfatta även Nordamerika, Asien-Stillahavsregionen, Latinamerika och Afrika. I Sverige hanteras Eduroam av organisationen SUNET, som tillhandahåller internetuppkoppling för svenska universitet och högskolor.

Karta över platser där studenter kan koppla upp sig med Eduroam