Norton Lamberg är ordförande för Ingenjörssektionen i Flemingsberg. Foto: Erik Karlberg

Norton arbetar för samarbete mellan kårerna

Av Erik Karlberg
Norton Lamberg är ordförande för Ingenjörssektionen i Flemingsberg som organiserar studenter på KTH. Han är en varm förespråkare för samarbete och ser stor potential i mångfalden av studenter i Flemingsberg.

Utanför Huddinge sjukhus huvudentré ligger huset som kallas Technology for Health. Här inryms verksamheter från KTH Flemingsberg, Röda Korsets Högskola, Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset. Norton Lamberg studerar andra året på datateknikprogrammet och är ordförande för Ingenjörssektionen i Flemingsberg (ISF), studentkåren för KTH Flemingsberg.

– Studentkårerna för KTH och Röda Korset har kontor vägg i vägg här utanför puben, säger han.

De två studentkårerna är båda nya i lokalerna och det påverkar arbetet jämfört med deras äldre motsvarigheter på andra skolor. De äldre kårerna har strukturer och traditioner som sträcker sig hundra år tillbaka. För ISF har resan bara börjat.

– Vi ärver en del historik från den tidigare kåren i Haninge, men trots det är vår förening fortfarande i barndomen, säger Norton.

Verksamheten för ISF kretsar främst kring de traditionella för en studentkår. Vara mellanhand mellan studenter och skolan och att driva studentpub är det som tar upp mest resurser från kåren. Föreningen är starkt medlemsstyrd och medlemmarna kan starta egna avdelningar efter intresse.

– Våran uppgift är att värna om våra medlemmar. Vill medlemmarna att vi gör någon form av aktivitet, då gör vi det, säger Norton.

ISF arrangerar också idrottsaktiviteter och brädspelskvällar. Då och då dras det ihop till resor och utflykter, nu närmast till skärgårdsstugan Osqvik ute på Värmdö för en festhelg med övernattning.

Förespråkar samarbete

Norton ser gärna ett större samarbete mellan kårerna på Campus Flemingsberg.

– Vi har så stor mångfald här. Vi kommer från alla möjliga håll och kanter med tandläkare, poliser, tekniskt lagda och journalister. Det går att få till något riktigt, riktigt häftigt här, säger han.

Både ISF och Röda Korset är delaktiga i organisationen Flemingsbergs Förenade Studentkårer som utvecklar studentlivet på Campus Flemingsberg. Norton förordar att man måste jobba både i det större sammanhanget och mer direkt och praktiskt.

– Vi har faktiskt för bara några veckor sedan försökt sparka igång samarbetet med Röda Korset igen. Vi hoppas kunna börja med att ordna gemensamma festligheter, säger han.

En fråga som ska diskuteras är hur samarbetet kring den gemensamma publokalen kan förbättras. Målet är att det ska bli lättare för Röda Korsets studentkår att ordna egna fester där.

Norton är hoppfull inför ytterligare samarbete och brinner för sitt engagemang i kåren.

– Det är det jag älskar med studentlivet. Alla vill att man ska lyckas. Alla vill ha gemenskap och kul tillsammans under studietiden, säger han.