Revisor för Spere Aude klubben. Foto: Latifa Rohani

Nya roller inom Sapere Aude

Av Latifa Rohani
Nathalie Åkesson valdes till ny ordförande för Sapere Aude vid årsmötet den 20 mars. Då valdes även en ny revisor till klubben. Det blev den tidigare ordföranden Marzieh Amiri.

 “S-studenter” drivs av socialdemokratiska medlemmar från hela studentförbundet. De har klubbar på nästan alla universitet och högskolor i Sverige. Sapere Aude är klubben för socialdemokratiska studenter på Södertörns Högskola. 

Nathalie Åkesson har nyligen blivit vald till ny ordförande för Sapere Aude. 

— Vi driver en progressiv socialdemokratisk politik i vår studentgrupp. Men vi driver också frågor om jämställdhet och mycket bostadspolitik för studenter, säger Nathalie. 

Som klubb ordnar Sapere Aude olika föreläsningar till exempel om feminism, miljö och retorik för studenter som går i Södertörns Högskola.  

Hur är det att vara medlem i klubben? 

Marzieh Amiri som är revisor i Sapere Aude berättar att det är kul att vara medlem i klubben. En rolig förmån som man har som medlem är att man blir erbjuden att resa för att gå på kurser.  

– Den senaste resan vi gjorde var till Belgien. Vi åkte också på en kryssning till Finland, som var intressant. Att man både kan engagera sig inom politiken och samtidigt få resa med klubben gör att man utvecklas som person, säger hon.  

Marzieh Amiri berättar att som ordförande ska man kunna organisera själva föreningen på ett bra sätt. Man har ett ansvar att ha koll på medlemmarna samtidigt som man är en del av dem. 

Som ordförande har man den högsta positionen och man ska se till att allt fungerar tillsammans med andra. Man ska kunna delegera ansvaret på bra sätt, för att se till att allt fungerar väl. 

Hur har du utvecklats som person under dina tre år som ordförande?  

— När jag förstod att min grundvärdering var socialdemokratisk så hittade jag mitt parti och jag bestämde mig för att engagera mig. Hur det fungerade i praktiken visste jag inte så mycket om, så jag växte verkligen i klubben.  

Vidare berättar Marzieh att hon har gått en utbildning som heter ledarskapsutbildning för kvinnor. Där fick hon lära sig om ledarskap för kvinnor och vad det innebär. Dessutom har hon också gått en styrelsekurs om hur är det att vara vice ordförande.  

– I föreningen läser man mycket om politik. Jag har utvecklats väldigt mycket inom ledarskap och även lärt mig mycket om min personlighet och politiken.