Josefine och Cedric i puben. Foto: Nathalie Loveless

Studenter samlar meritpoäng för utlandsstudier

Av Nathalie Loveless
Genom att jobba som funktionär i skolans pub kan studenter samla meritpoäng. Meritpoängen räknas in vid ansökan av utlandsstudier. Det finns över 350 platser i världen och populära destinationer inom Europa är Spanien, Frankrike och Italien, berättar Guo Wei, internationell handläggare på Södertörns högskola.

De två största utbytesprogrammen är Erasmus och ISEP, international student exchange program. Södertörns högskola har över 80 Erasmusavtal med skolor i 24 länder i Europa. Det finns också bilaterala avtal med länder som Hong Kong, Sydkorea, Japan och Taiwan.

 

Hur fungerar det med utbytesstudier efter man har jobbat i puben?

– Du får meritpoäng. Om du jobbar fyra pass per termin i puben får du 7.5 i meritpoäng från oss. Då hamnar du högre upp i urvalet om du vill plugga utomlands, berättar Markus Tillgren, ordförande i SöderS puben.

 

Josefine Yohannes och Cedric Von Euler jobbar båda i puben och studerar ekonomi på Södertörns högskola. Josefine studerar nationalekonomi och är funktionär i puben. Frankrike, Japan och England är platser som Josefine vill åka till på utlandsstudier.

– Jag och en kompis fick höra att man kunde få meritpoäng om man stod i puben. Så då tänkte vi: Vi kör! Det blir kul och vi får meritpoäng, berättar Josefine.

 

Cedric Von Euler pluggar internationell ekonomi. Han samlar också poäng för att kunna åka på utlandsstudier.

– Asien hade varit kul men det är lite svårare att komma in där. Då är det ju bra med poäng, säger Cedric.

 

Funktionärsansvarig Bruno Arias, berättar att aktiviteter i föreningslivet är en god merit att ha på sitt CV. Meritpoängen är också bra att ha om man ska söka till andra universitet.

 

Totalt 91 studenter kommer att åka på utbytesstudier till hösten och våren. De flesta utbytesstudenterna går ekonomiprogrammet vilket kan bero på att det ingår i deras program att antingen studera språk eller åka på utlandsstudier under en termin.

– För mig är alla studenter välkomna att söka. Men det är viktigt att kurserna man läser utomlands kan tillgodoräknas och att de är relevanta för programmet man läser i Sverige, säger Guo Wei.

 

Nästa ansökningstillfälle för utlandsstudier till USA, via ISEP är i oktober i år. För utbyte till Europa är ansökningsperioden från 1 december till 31 januari nästa år.