Södertörns rektor Gustav Amberg Foto: Södertörn Högskola

Här är utbildningarna med flest sökande

Av Victoria Sid
Antalet sökande till Södertörns högskola har ökat markant sedan förra året. I år har över 20 000 personer sökt till skolans utbildningar. Utbildningen med flest sökande är förskollärarutbildningen med 623 förstahandssökande.

För en vecka sedan stängdes anmälan till höstterminen 2019 och antalet sökande har ökat med 7,8 procent jämfört med förra året på Södertörns högskola. I år har totalt 20790 personer sökt utbildningar på högskolan och antalet förstahandssökande var 6649 personer.

- Det är otroligt glädjande att vi har så fina ansökningssiffror, det visar att våra utbildningar är attraktiva för de blivande studenterna, säger rektor Gustav Amberg.

Den populäraste utbildningen är den erfarenhetsbaserade förskollärarutbildningen med interkulturell profil. Det är ett treårigt program som riktar sig till personer med tre års arbetslivserfarenhet och tanken är att man ska kunna jobba deltid samtidigt. Anders J Persson som är akademisk ledare för lärarutbildningen vid Södertörns högskola tycker att det är spännande att den fortsätter vara populär.

-Utbildningen har länge varit populär bland de sökande vilket jag tror beror på att läraryrket är ett bristyrke. Utbildningen kräver att man har minst tre års erfarenhet. Det gör att de som söker utbildningen är medvetna om hur omfattande lärarbristen är, säger Anders.

Södertörn har 70 program och över 200 kurser i sitt utbud. Sedan år 2017 har förskollärarutbildningen varit den populäraste med totalt 672 förstahandssökande. Andra populära program som fortfarande ligger i topp trots flera år på topplistan är IT, medier och design-programmet och ekonomie kandidatprogrammet.