Polisstudenten Micke Foto: Clara Skjönberg Zahui

Studenter lugna trots misstänkt hot

Av Clara Skjönberg Zahui, Victoria Sid
Polishögskolan på Södertörn har blivit utsatt för misstänkt hot. I tisdags kom ett larm om ett föremål som misstänktes vara en bomb som sedan avfärdades av bombskyddet. Trots det känner sig polisstudenterna trygga.

Den 23 april hittades ett misstänkt föremål på Södertörns högskola utanför polisutbildningens lokaler. Området spärrades av men Nationella bombskyddet kunde konstatera att föremålet var ofarligt. Studenter befann sig vid platsen. Södertörns kurator Ann-Louise Ebérus berättar att studenter kan reagera olika när sådana situationer uppstår. Vissa berörs inte medan det kan väcka tankar hos andra.

 

– En del kan uppleva fysiska och/eller psykiska symtom och också uppleva ett behov av att prata om det som inträffat med vänner, familj och ibland någon utomstående, säger hon.

 

Ann-Louise berättar att studenter kan söka stöd i samband med händelser som den igår och en kort tid därefter. När hon blir informerad om att något hänt frigör hon resurser för att kunna finnas tillgänglig med kort varsel.

 

Aspiranterna känner sig trygga trots hot

Micke läser sin andra termin på polisutbildningen. Han hade föreläsning i byggnaden som blev hotad och berättar att entréområdet var avspärrat när de kom ut från salen. Studenterna fick ta sig ut genom trapphuset men ingen hade informerat om hotet i byggnaden.

 

– Jag trodde att det var en övning innan jag såg att det var riktiga poliser och tänkte ”vad är det nu då?”. Det känns som att det väldigt ofta händer saker här, säger han.

 

En annan student, Theodor, berättar att han hade en lektion i en annan byggnad. Han fick reda på vad som hade hänt via en notis på telefonen. En lärare kom sedan in och avbröt lektionen för att informera klassen.

– Det var väldigt lugnt och lektionen fortsatte sedan, säger Theodor.

 

I februari i år blev en man knivskuren på Södertörns högskola, och greps av polisstudenter, vilket bland annat aftonbladet rapporterade om. Då tyckte Theodor att skolan gav bra information om var man kunde vända sig om man behövde stöd.

 

– När något har hänt blir jag som kurator informerad så att jag kan stötta studenterna. Vid händelsen i vintras var det bara någon enstaka student som hörde av sig men det fanns extra beredskap tillgänglig, säger Södertörns kurator Ann-Louise Ebérus.