Ian Plaude poserar glatt på sitt kontor. Foto: Rickard Tollstoy

SMI bjuder på gratis examensfestival

Under maj bjuder Stockholms musikpedagogiska institut på öppna konserter som en del i studenternas examination. Föreställningarna äger rum både dag- och kvällstid och allt från soul till stråk kommer framföras.

För att redovisa avklarade moment uppträder studenterna i form av konserter. Oftast är det lunchkonserter där publiken kan ta med sig lunch och samtidigt underhållas. Alla är välkomna och det är oftast gratis. Några av framträdandena gör studenterna inom sitt huvudområde men ibland kan de byta instrument med varandra eller uppträda i främmande genrer.

 

- Jag upplever en mycket tillåtande, öppen och välkomnande stämning under examensfestivalen. Jag är övertygad om att studenterna uppskattar konserterna lika mycket som jag gör, säger rektor Ian Plaude.

 

Tidigare har studenterna fått anordna examenskonserterna på kaféer, små teatrar och muséum men då uppstod ibland konflikter med dubbelbokningar. Det kunde även uppstå problem med avståndet till lokalerna.  2013 beslutade skolan att föra samman alla konserter i en examensfestival. Det ger studenterna möjlighet att få se varandras föreställningar och fira examen tillsammans. Allt sker i skolans lokaler vilket förenklar för studenter och åskådare.

 

Under andra delar av året arrangerar studenterna konserter utanför skolan. Den 14 april höll några studenter konsert i Flemingsbergskyrkan. Den blev så lyckad att de redan bokat en ny konsert där den 27 oktober.

 

- Konserterna är underbara! Jag försöker gå på varenda en om jag bara kan! Som konserten i Flemingsbergskyrkan häromveckan, jag satt stolt som en tupp och njöt av ett brett och väl presenterat konsertprogram, säger Ian Plaude.

 

Skolan har även en lång tradition av att anordna slagverkskonserter med julgrötslunch årligen i december. Man köper sin grötlunch utanför konsertsalen och njuter av en fantastisk föreställning med skolans slagverksstudenter, lärare och övningselever. I julas kom ett hundratal åskådare men rektorn hoppas på fler till nästa år.

 

Studenterna får även förfrågningar till evenemang och har blivit anlitade av såväl de övriga lärosätena på campus som Huddinge kommun. Skolan har också förmedlat rena privata förfrågningar till studenter som vill ”gigga” vid sidan av.