Journaliststudenter testar meditation

Journaliststudenter testar meditation. Foto: Ina Berggren Haugen

Meditation för stressade studenter

Av Ina Berggren Haugen
På Södertörn Högskolebibliotek kan du delta i en kortmeditation med pastorn Helena Ravelojaona. Denna gång testar tre Nytt i Flempan-reportrar att meditera.

Meditationen på Södertörn har under flera år varit en återkommande aktivitet. Ett tillfälle för studenter och personal att träffas i samma lokal för en paus i den stressiga vardagen. På campus ges det möjlighet att andas ut och koppla av.

Hur många som deltar i meditationen varierar vecka till vecka. Under tentaveckor och stressiga perioder är det vanligt att avkoppling och meditation prioriteras bort, när det egentligen behövs som mest.

– Många tror att de får en paus från studierna genom att kolla igenom mobilen. Men mobilen ger oss fler intryck och hjärnan får inte vila, berättar Helena Ravelojaona.

Kortmeditationens upplägg:

  1. Stunden börjar med stretching och avslappning. Genom olika stretchövningar mjukas kroppen upp och musklerna slappnar av. 
  2. Helena Ravelojaona läser upp några ord eller en textrad som hon tror att deltagarna kan behöva höra. Detta för att hitta ett fokus och inte låta tankarna flyga iväg. 
  3. Tio minuters tystnad med fokus på andningen och nuet.

Hur upplevde reportrarna meditationen?

– Jag har mediterat i många år och har en positiv inställning till det. Jag gillar verkligen detta intiativ av Södertörn. Det borde finnas fler gånger i veckan. Det var välbehövligt och mycket avslappnande i en tid med mycket studier och långa skoldagar, berättar Josefine Avelind.

 

– Trots att det endast var 10 minuter gav det mig ett otroligt lugn i den stressiga skolperioden, säger Astrid Birnbaum.

 

– Meditationen gav mig ett lugn och att Helena kändes väldigt erfaren. Eftersom att hon var väldigt välkomnande och lugn spred det sig till oss som deltog. Det var kul att testa något nytt, säger Gizem Dil.