Mathias Guss: "Många dömer boken efter omslaget"

Av Ina Berggren Haugen
Influencern Mathias Guss, tidigare deltagare i Love Island Sverige, motbevisar fördomar och arbetar, genom sina sociala medier med att krossa machokulturen. Mathias har gått vidare från programmet och studerar nu till polis.
Polis/brandman
Utekväll/hemmakväll
Norberg/Stockholm
Benpress/bänkpress
Love Island/Södertörn

Norberg är en tätort i nordvästra Västmanland med cirka 7000 invånare där alla känner alla. Många fastnar i vardagen med närhet till familj och vänner. Mathias Guss såg ingen framtid där. När han blev erbjuden att delta i dokusåpan Love Island Sverige såg han chansen att fly från Norberg.

Via programmet träffade han flickvännen Nicci Hernestig, influencer från Stockholm. Mathias beskriver att hon såg honom i programmet och efter det fick de kontakt med varandra. Sedan flyttade han till Stockholm där det fanns möjlighet att jobba med sina sociala medier.

Ser en framtid som polis

Nu lägger han yrket som deltidsbrandman bakom sig.I höstas började han på Södertörns polisutbildning. Inom vilket område är ännu oklart men insatsstyrkan intresserar honom, berättar Mathias. Träning har länge varit en stor en del av vardagen och har givit honom en god grund för ett fysiskt arbete. 

Att arbeta som influencer kräver mycket planering, tid och arbete. Polisutbildningen kräver precis som arbetet mycket tid och kombinationen kan ibland vara en stressfaktor. Tiden räcker inte till för att hinna med allt och samtidigt vara kreativ. Mathias berättar att han inte tror på att blanda ihop de två rollerna. Det är viktigt att skilja på arbete och det personliga.

– När jag arbetade som deltidsbrandman och influencer valde jag att hålla isär yrkena. På mina sociala medier får jag vara kreativ med foto, träning och mode. Som brandman eller polis har man en profession, berättar Mathias.

Mathias Guss. Foto: Ina Berggren Haugen

Vill krossa machokulturen

Att arbeta som polis innebär en utsatthet som Mathias Guss redan känt av i det offentliga livet. I början av parets relation fick flickvännen Nicci Hernestig, influencer utstå väldigt mycket näthat. Mathias berättar att de båda drabbas av näthat varje dag men att de stöttar varandra.

– En bild säger mer än tusen ord men man vet inget bakom den. Många dömer boken efter omslaget, berättar Mathias.

När Mathias deltog i Love Island Sverige trodde många att han var en så kallad machokille. Desto längre tid som gick försvann fördomen mer och mer när han bevisade motsatsen. Mathias betonar vikten av att vara en bra förebild för de unga. Han arbetar för att krossa machokulturen som kan ge helt fel bild av hur en man ska vara.

– Det är hemskt om unga tror att det är coolt att behandla kvinnor dåligt och se de som objekt, säger han. 

– I den offentliga världen är det tyvärr mycket av en machokultur. Det ger fel signaler till unga killar. Det finns en oskriven regel att det är coolt att vara elak, jag tycker det är mycket coolare att vara snäll, säger Mathias med allvar i rösten.