Simon Fatemi Foto: Hanna Dahl

Polisstudenten: "Jag vill vara där det händer"

Av Hanna Dahl
Simon Fatemi har inte alltid drömt om att bli polis. Men dragningen till att få vara med där saker och ting händer fick honom att ändra sig. Nu går Simon Fatemi första terminen på polisutbildningen på Södertörns högskola.

För ungefär två år sedan började 21-åriga Simon Fatemi fundera på att söka till polisutbildningen. Nyfikenheten för yrket väcktes efter att han fått höra berättelser av en vän om arbetet som civilanställd i polisens växel. Han fick även inspiration från ett samtal med det yttre befälet Rissa, som en dag kom in i klädbutiken där Simon Fatemi arbetade.

– Min naturliga nyfikenhet gjorde att jag drogs lite till yrket, berättar Simon.

 

Men intresset för polisyrket har inte alltid varit densamma. Simon Fatemi säger att han som ung kille inte hade samma uppfattning om polisen som han har idag. Bland vännerna var inställningen till polisen inte alltid positiv.

– Det var ungefär “vi och dem”. Man var lite rädd för polisen, säger Simon.

 

En lång antagningsprocess

Det var på första försöket som Simon blev antagen till polisutbildningen på Södertörns Högskola. För att komma in på utbildningen krävs att man genomför både fysiska och teoretiska tester, bland annat cykel-, styrke- och personlighetstest. Tillsammans med cv och intervjuer utgör proven grunden för bedömningen. Utbildningen är 2,5 år lång varav sex månader består av praktik. I Simons klass går 24 studenter och han upplever att gemenskapen inom gruppen redan är stark. Mycket eftersom att alla har en stark vilja att bli poliser, någonting som den långa antagningsprocessen kräver.

 

Praktiskt arbete och hemliga lokaler

De två byggnaderna där polisutbildningen äger rum är belägna med några minuters gångavstånd från huvudbyggnaden på Södertörns högskola. I ett av husen undervisas studenterna i praktiska moment och där får endast polisstudenter och lärare vistas.

Redan efter de två första månaderna på utbildningen har de påbörjat flera praktiska undervisningsmoment, berättar Simon. Bland annat har de fått prova på brottningstekniker som kan bli aktuella i vissa situationer i arbetslivet. Simon som tränat MMA i fyra år känner att han har en fördel i de fysiska momenten.

- Mycket av det man gör på träningen är lite liknande det vi lär oss i utbildningen. Men som polis går man inte längre än nödvändigt. Om till exempel personen man behöver hålla ned ger upp slutar man.

 

Stora yrkesmöjligheter

Polisyrket är brett och det finns många tjänster en färdigutbildad polis kan ha. Efter sin utbildning hoppas Simon på att kunna arbeta som ingripandepolis i centrala Stockholm. Tjänsten innebär att man till stor del arbetar inom utryckning. Ofta blir man kallad till större händelser där det många gånger handlar om säkerheten för en stor grupp människor.

- När jag ser polisbilar åka förbi undrar jag alltid vart de ska. Jag vill vara med och veta vad som händer, säger Simon.

 

Riskförebyggande undervisning

Att polisyrket kan innebära vissa risker är ingen nyhet. Simon säger att hans pappa är orolig att han ska fara illa i arbetslivet. Men Simon själv känner sig lugn. I utbildningen läggs stort fokus på kommunikation, och Simon säger att de i största mån lär sig lösa situationer genom att kommunicera med de inblandade snarare än att ta till fysiska åtgärder. Kunskaperna från utbildningen kombinerat med medvetenheten om riskerna gör att Simon känner sig trygg i sitt kommande yrke.