Johanna Johnson och Felicia Fransson under insparken

Johanna Johnson och Felicia Fransson under insparken. Foto: Johanna Johnson

Studiemotivation på Youtube

Av Ina Berggren Haugen
Johanna Johnson och Felicia Fransson, studenter på Södertörns Högskola, delar med sig av pluggtips på Youtube. Johanna Johnsons youtube-kanal växer och nu når hon ut till nya tittare - studenter.
- Börja plugga i tid. Minst två veckor innan för att få tid att förstå kursens innehåll.
- Färglägg och måla upp anteckningarna. Det gör att det känns mycket roligare och lättare att minnas.
- Använd en surfplatta och ladda ner en anteckningsapp. I den är det enkelt att skriva, måla och rita anteckningar.

Johanna Johnson, 23, och Felicia Fransson, 21, studerar sitt tredje år på Södertörns Högskola. De läser programmet Ekonomi, teknik och design. Johanna driver en youtube-kanal med fokus på smink med över 12.000 prenumeranter. Felicia har ett stort intresse av inredning och gillar att resa. De valde att studera på Södertörns Högskola för att deras program är unikt för högskolan. Att skolan är väldigt ny i jämförelse med andra är något de uppskattar. 

– Vi kommer att läsa ett halvår till efter vår examen för att få ihop en ekonomikandidat. Men det är inget problem för oss då vi verkligen inte vill lämna skolan, berättar Johanna och Felicia. 

Det handlar om att få ihop livspusslet

Som student kan det ibland vara svårt att få tid till att studera, arbeta, och hinna umgås med nära och kära.

– När man har en ledig dag är det viktigt att unna sig, att vara helt ledig och inte tänka skola och jobb, säger Johanna. 

De betonar vikten av att planera sin tid innan en kursstart för att kunna matcha skol- och jobbschema. Det är då enklare att veta hur många jobbpass och andra aktiviteter som hinns med. Deras program har takten 100% och vissa kurser är mer tidskrävande än andra. Felicia och Johanna ser det som ett heltidsjobb och avsätter cirka åtta timmar varje vardag för studier för att kunna fylla helgerna med nöje. 

Hjälper tittarna med sina tips

Johanna Johnson fick ett önskemål från en följare som ville att hon skulle berätta hur det är att studera på högskola och hur hon antecknar på sin surfplatta. Felicia Fransson var en självklar person att ha med i videon eftersom att hon är väldigt disciplinerad berättar Johanna. 

– Mina följares ord är min lag, säger Johanna. 

Deras youtube-video har blivit uppskattad och de upplever att tittarna har fått användning av deras tips. En av tittarna har hört av sig och berättat att pluggandet går mycket bättre och att hen laddat ner appen de tipsade om. 

“Älskar tipset, har laddat hem appen och går LÖS på snygga anteckningar!”, skriver en tittare i kommentarsfältet. 

Appen heter Notability och är perfekt för studenter som vill anteckna på ett roligare sätt. Här är ett exempel där Johanna Johnson och Felicia Fransson visar hur de föredrar att anteckna.

 

Youtubekanalens framtid

Youtube-kanalen växer och blir allt större. Fler och fler känner till kanalen. I framtiden vill Johanna Johnson göra en heldagsvlogg i skolan för att ge följarna en ännu större inblick i en dag fylld med föreläsningar och schema kan se ut. Hon berättar att hon vill se hur efterfrågan på en sådan video ser ut innan hon gör videon.

Kanalens målgrupp är främst smink- och skönhetsintresserade. Tidigare har Johanna Johnson lagt upp bland annat videos där hon testar smink från Caia och Indy Beauty, varumärken av andra youtubers.

Så förgyller de sin tid på campus

Johanna Johnson och Felicia Fransson engagerar sig i studentlivet på många olika sätt. Bland annat så var de med i projektgruppen för den senaste insparken. De berättar att det var det roligaste under hela skoltiden. Ett perfekt tillfälle att lära känna nya människor och få en inblick i föreningen SÖFRE. Till nya studenter tipsar de om att delta i insparken, sittningar och fester för att hitta kompisar och komma in i skollivet.

Se klippet här: