Södertörns högskolans pastor Elisabet Ravelojaona

Universitetskyrkan vill vara en plats för alla

Södertörns högskola är en mångkulturell utbildningsmiljö med studenter som tillhör flera olika religioner. Trots det finns det bara universitetskyrkan tillgänglig på campus.

Elisabet Ravelojaona är pastor på Södertörns högskola och berättar varför andra religioner som exempelvis judendom, islam eller hinduism inte är tillgängliga på högskolan. Hon säger att anledningen till det är att dessa religioners verksamheter inte har råd. Studenter och personal kan höra av sig till Elisabet Ravelojaona oavsett vilken tro man har. 

– Jag har kontakter med andra verksamheter som exempel inom islam, då kan jag föra vidare det till en imam om det skulle vara så att man vill det, säger Elisabet Ravelojaona.

Studenter kan höra av sig till universitetskyrkan om de behöver någon att prata med. Det kan vara samtal om livet, studierna eller allmänt prata ut. Det finns en pastor som är tillgänglig för studenter varje vecka under tisdagar och torsdagar. Det går även att skriva till en präst via ett sms eller mejl.

Vilka vänder sig till universitetskyrkan?

– De som hör av sig kan vara från individer som är troende men också de som tror på något men dock inte vet exakt vad det är som man tror på, säger Elisabet Ravelojaona, pastor.

Enligt Elisabet Ravelojaona är det identitetsfrågor och stressrelaterade frågor som kommer till tals för det mesta. Det är fler studenter som hör av sig men även personalen i Södertörns högskola.

Samtidigt är det många som inte känner till kyrkan. I en undersökning som utfördes av Nytt i Flempan ställdes frågan “hur många vet om universitetskyrkan?”. Av 20 tillfrågade studenter och personal visste 9 stycken om universitetskyrkans existens på Södertörns högskola.

–  Under mitt första år på högskolan fick jag reda på universitetskyrkan finns till. Dock är det inget som intresserar mig, då jag inte gillar att prata ut till andra. Jag tycker det är onödigt att universitetskyrkan befinner sig på högskolan då det finns tillgång till både en kurator och psykolog, säger Angelica Batbaatar, 26 studerar turismprogrammet på Södertörns högskola. 

Angelica Batbaatar student på Södertörns högskola Foto: Gizem Dil.

Gustav Amberg, rektor på Södertörns högskola, har också funderat på varför andra religioners verksamheter inte befinner sig på högskolan.

– Universitetskyrkan har stora resurser så jag kan tänka mig att de har råd jämfört med andra religioners verksamheter. Det är bra att det finns tillgång till den verksamheten eftersom efterfrågan finns. Det samarbetet vi har med universitetskyrkan gäller endast lokalen eftersom de är en egen organisation, säger Gustav Amberg.

Södertörns högskolans rektor Gustav Amberg Foto: Gizem Dil.