Förskollärare, erfarenhetsbaserad är det mest sökta programmet på Södertörns högskola. Foto: Helin Pakdemir

Förskollärarprogrammet populärast igen

Av Ebba Adsenius
För andra terminen i rad har det erfarenhetsbaserade förskollärarprogrammet slagit rekord i antal förstahandssökande vid Södertörns högskola. Totalt har 600 personer sökt in till programmet, medan 420 har det som sitt förstahandsval.

I mitten av oktober stängdes anmälan till vårterminen 2020. På topplistan över mest sökta program ligger Socionomprogrammet, Grundlärarprogrammet och Magister i nationalekonomi. Men högst upp på listan ligger det erfarenhetsbaserade förskollärarprogramet med interkulturell profil, som erbjuder cirka hundra platser till våren.

Programmet har under de senaste åren varit ett av de mest populära och vänder sig främst till barnskötare som vill bli behöriga förskollärare. För att bli antagen krävs minst tre års arbetslivserfarenhet från förskola. Undervisningen sker delvis på distans och ger möjlighet att pröva nya kunskaper direkt i arbetslivet.

– Jag tror att det är två aspekter som lockar. Framförallt att det är en erfarenhetsbaserad utbildning som utgår från erfarenhet som många redan har och som de vill ta vidare. För det andra är det delvis en distansutbildning, vilket gör att man har möjlighet att arbeta vid sidan om, säger Fredrik Hedman som är programmets utbildningsadministratör.

Han tror även att utbildningens unika inriktning, som utgår från att ta hänsyn till människors olika bakgrunder, är något som har lockat många sökande. Den interkulturella profilen ger kunskap och ett förhållningssätt som tar hänsyn till allas lika värde och villkor.


Till vårterminen har även 2044 personer sökt fristående kurser på Södertörn som förstahandsval. De kurser med högst söksiffror är Engelska A, Medieteknik A, Psykologi A, Kreativt skrivande A. På första plats ligger Att skriva för webben och interaktiva medier. Kursens mål är att ge studenten förutsättningar att bli en vassare skribent.