Tre kvinnor med slutna ögon i yogapositioner

Ulrica Liavor och kursdeltagare utöver röstyoga under förra årets kurs. Foto: Ulrica Liavor

Röstyoga kan göra dig säkrare i rösten

Av Hanna Dahl
Många människor har svårt att sjunga och tala inför andra. I november anordnas den årliga kursen i röstyoga på Stockholms musikpedagogiska institut, där musikern och yogainstruktören Ulrica Liavor hjälper människor att bli säkrare i sin röst.

Den 23-24 november anordnas den återkommande kursen i röstyoga på Stockholms musikpedagogiska institut (SMI). Under kursen får deltagarna utforska sin röst i kombination med yogarörelser och meditation.

– Röstyoga är för den som vill förälska sig i sin egen röst, säger instruktören Ulrica Liavor till Nytt i Flempan.

 

Utforska rösten prestigelöst

För att utöva röstyoga krävs inga tidigare erfarenheter inom sång. Fokus under kursen ligger på att utforska sin egen röst. Kursdeltagarna får ljuda stavelser och dra ut på vokaler och klingande konsonanter, samtidigt som de utför enklare positioner och rörelser.

– Vi tar bort all prestation och fokuserar bara på ljudet i kroppen och hur det känns. Ljudet är till för en själv, säger Ulrica Liavor.

Hon berättar att många som kommer till kurserna har ett väldigt kritiskt förhållningssätt till sin röst. Men hon vill få deltagarna att koncentrera sig på att uppleva rösten i sin kropp, det vill säga vibrationerna den ger ifrån sig, istället för att tänka på att leverera den till åhörare.

 

I yogan genomförs långsamma yogarörelser och  avslappningsmoment för att bland annat få bort spänningar och öka blodgenomströmningen i kroppen. Ulrica Liavor säger att det är viktigt med avkoppling för att kunna utveckla sin röst. Hon menar att när kroppen får slappna av kan den till exempel ta hand om och läka eventuella problem med stämbanden. Även andningstekniker är en central punkt i yogan.

 

Yoga för alla

Ulrica Liavor har arbetat på SMI i 22 år och håller förutom kurser även undervisning i körledning och röstyoga för studenterna på skolan. Hon säger att röstyogan kan se väldigt olika ut beroende på målgruppen och behovet hos deltagarna.

– Om det är en grupp sångare som praktiserar yogan riktar vi in oss på ett mer konkret arbete med rösten, säger Ulrica Liavor.

 

Kursen som hålls i slutet av november är öppen för såväl studenter och pedagoger på Stockholms musikpedagogiska institut som för utomstående.

– Det spelar ingen roll om man är rädd för att prata inför andra, är operasångare, gillar yoga eller bara är nyfiken på konceptet. Oavsett bakgrund kan man vara med, säger Ulrica Liavor.