Jessica och Erika jobbar båda som studentrekryterare. Foto: Mariam Huss

Studenter taggade på att sälja in skolan

Just nu pågår förberedelser inför jobb på Saco-mässan. I tre intensiva dagar ska studentambassadörerna representera skolan. De tänker göra sitt yttersta för att värva nya studenter.
Sveriges akademikers centralorganisation. Ett fackförbund för akademiker som anordnar Saco studentmässa. Studentmässan har: 200 000 besökare och 200 utställare. Mässan äger rum 27-29 november.

För studenten är det här ett tillfälle att vässa sitt CV, knyta kontakter och tjäna pengar. För skolan är det ett tillfälle att dra nytta av att ha representanterna ute på marknaden som kan tala från egen erfarenhet. Det bygger på ett ömsesidigt utbyte mellan de olika parterna.

Nytt i Flempan har pratat med Erika Eklund, student vid Södertörns högskola. Hon är både studentambassadör och mentor, som mentor vägleder hon andra studenter. Erika ser fram emot att jobba på Saco-mässan. Hon är inte nervös utan tror att hon snabbt kommer bli varm i kläderna.
 

–Det bästa med jobbet som studentambassadör är att kunna inspirera andra att välja Södertörn, skolan erbjuder ett stort utbud så det förenklar mitt jobb, säger Erika
 

Ambassadörerna arbetar ofta kvar i flera år och representerar de flesta av skolans program. Att arbeta som studentambassadör innebär att boka upp sig på arbetspass där en främst åker ut till olika gymnasieskolor och folkhögskolor för att hålla i föreläsningar. Det är omkring 50 studenter som arbetar mot en timlön på 125 kronor. Det är en av de olika tjänster skolan erbjuder arbetsvilliga studenter.

De anställda har utbildats inför Saco om två veckor, som årligen håller till på Älvsjömässan. Där ska studenterna fånga en stor andel av besökarna så pass väl att de kommer ihåg Södertörn. För att det ska fungera i praktiken utbildas studenterna några veckor i förväg. Vid utbildningen får de lära sig hur man talar till folk på ett korrekt sätt, vilka frågor som brukar dyka upp och vad som förväntas av dem som anställda.

 

Jessica Karlén är ansvarig för studentambassadörerna och är den som tillsätter tjänsterna. I sin tjänst arbetar Jessica med studentrekrytering. Själv hade hon inte tänkt studera vidare och kan därför relatera till de elever som är osäkra på sina val. Jessica studerade filosofi på SH och började som studentambassadör år 2015. Hennes nuvarande tjänst har hon haft sedan 2017. För att alla ska utföra ett bra arbete håller Jessica löpande utbildningar för sina ambassadörer. Jobbet beskrivs som ett bra sätt att utveckla sina kunskaper inom försäljning genom att prata med så mycket olika människor.
 

–Och så är det en extra inkomst till studentplånboken, säger Jessica.
 

Ambassadörerna har många bollar i luften samtidigt, den här veckan pågår även genrep inför polisstudenternas avslutningsceremoni. Ceremonin äger rum i Stadshuset den 20 november. På genrepet passar ambassadörerna på att hämta ut sina nya arbetskläder med Södertörns högskolas logga på. I perfekt synk pågår övningarna, det märks hur viktigt det är att vara goda representanter. Alla kommer till tals med idéer och engagemanget sprider sig i gruppen. Arbetspassen varierar stort, ena dagen står studenterna som fanbärare och nästa håller de föredrag.

Möjligheterna för studenter vid Södertörn att arbeta extra på skolan är många, det här är bara ett av flera arbeten.