Paul Kaufermann var en av de åtta utbytesstudenterna som talade vid informationsmötet. Foto: Mariam Huss

Södertörn stänger ute utbytesstudenter

Södertörn bjuder in utbytesstudenter från Erasmus, men gör sedan inte mycket för att integrera dem. De utländska studenterna har svårt att hitta en plats bland de svenska.
  • Hitta inspiration på Instagram: sodertorns_abroad
  • Kontakta skolans internationella handläggare. Fyll i formulär med ansökan en termin innan.
  • Ansök mellan 10-31 januari inför HT 2020.

De utländska studenterna bor på ett separat studentboende, och på fritiden umgås de med varandra och reser mycket ihop. Problemet är att utbytesstudenterna inte integreras med de svenska.

Vi har pratat med en av ambassadörerna för Erasmusprogrammet, Paul Kauffmann från Österrike. Han pluggar sin första termin i Sverige för Erasmus. Tidigare har han gått en termin i USA på ett annat program. Han säger att utbytesstudenterna blir ihopklumpade och att det begränsar möjligheterna att få svenska vänner.
 

— Det är mycket svårare att få vänner här, i USA är det sociala livet mycket lättare. Jag är inte bara här för att plugga. Det går att göra så mycket mer, säger Paul.
 

Utbytesstudenterna hamnar för sig själva. De upplever dessutom att skolan inte gör tillräckligt för att ge dem nog med plats. På Södertörns hemsida kan en finna information om utbytesstudier, men själva utbytesstudenterna hamnar i skymundan på sociala medier. Studenterna på Erasmusprogrammet anser att de stängs ute från instagram och facebook. En snabb sökning på sidorna visar information om torsdagens “International-day” på Södertörn men i övrigt finns det inte mycket. Studenter från andra program syns ofta i skolans inlägg på sociala medier.

 

Vid informationsmötet som gavs på Södertörn var intresset svalt, bara tre svenska studenter dök upp.
 

— I Tyskland har alla utbytesstudenter en fadder som hjälper dem att komma in i studentlivet, säger Tino Götz.
 

Tino diskuterar det faktum att det är många tyskar som åker till Sverige för att studera men betydligt färre åt andra hållet.
 

 

Tyvärr är det väldigt få svenskar som jag har pratat med här.

 

— Tyvärr är det väldigt få svenskar som jag har pratat med här. Det är definitivt lättare att hitta vänner i Kanada än i Sverige. Svenskarna går tystlåtet omkring utan att söka kontakt med andra, säger Adam Taylor.
 

Diskussionerna i salen fortsätter om vikten av att inte fastna i ett “Erasmus-gäng”. Alla åtta utbytesstudenter är eniga, de känner sig utanför. Det talas om att tvinga på interaktion mellan de olika grupperna genom gemensamma aktiviteter på campus. Som det är nu anordnas en välkomstdag för alla utbytesstudenter istället för att ha det gemensamt med resten av skolan. Alla vill ha ut mer av den sociala delen på Södertörn men en viss nervositet sprider sig i gruppen när det talas om att dela upp grupperna.

De vill in i den svenska gemenskapen, men det finns en rädsla att bli tvingad till att umgås med folk som kommer fortsätta hålla dem utanför. Därför känns det tryggare att fortsätta vara med de utländska studenterna även om de inte känner varandra sedan tidigare.

Från Erasmusprogrammets sida är det här inget som gått obemärkt förbi. De säger att en del av problemet är att i år har det varit stora problem att hitta engagerade studenter som vill bli faddrar.
 

Trots utanförskapet är Paul Kaufermann fortfarande passionerad över utbytesstudier. Enligt honom är det svåraste steget själva ansökningen. Eftersom han gjort det tidigare är han van vid processen men uppskattar verkligen Erasmus enkla system. Han trycker återkommande på hur enkelt det är. Att det inte finns några ursäkter till att inte ge det en chans. Han ser inga nackdelar i att åka utomlands, att gå utanför sin bekvämlighetszon och ta tillvara på de stora möjligheterna som ges.
 

— Studierna skiljer sig mycket. Det är enklare för oss att komma hit där det är fyra kurser på en termin. Hemma måste vi vara mer strukturerade i våra studier. Bestäm dig för vad du vill göra. Vill du plugga utomlands eller inte? När du bestämt dig för det är det enkelt, säger Paul.
 

Här kan du läsa mer om Erasmusprogrammet, om hur studier eller praktik utomlands går till.