Jom Hansson står vid en gammal båt i Motala kanal. Foto: Jim Hansson

Södertörnstudenten som hittade Vasaskeppets syster

Förra veckan kom nyheten som fick marinarkeologerna att jubla. Vasas systerskepp, Äpplet, kan ha hittats utanför Vaxholm. Den tidigare Södertörnsstudenten Jim Hansson berättar hur det gick till när han hittade vraket.

Det var när marinarkeologen Jim Hansson dök utanför Vaxholm för cirka tre veckor sedan som det spektakulära fyndet först påträffades.

– Vi fick en indikation från ekolodet, men när jag kom ner på djupet såg jag bara stenar och runda stockar. Vi hade pratat med militärer som dykt där tidigare och enligt dem var sikten dålig, men jag såg bättre än väntat. Helt plötsligt dök en fyra-fem meter hög vägg upp, då förstod jag att vi hittat ett stort skepp. Riktigt ball känsla, säger Jim Hansson.

Marinarkeologer hoppas de har hittat krigsskeppet Äpplet, som är systerskepp till Vasa. Äpplet byggdes samtidigt som Vasa men färdigställdes senare. Skeppet kan ha sänkts där för att försvåra inloppet för fiender till Stockholm.

Skeppet som hittades utanför Vaxholm i november 2019 är välbevarat och stort. Storleken fick Jim Hansson att förstå skeppets betydelse. Orsaken till att det inte upptäcks tidigare beror främst på en orsak.

– Eftersom det varit förbjudet att dyka i området har vi inte haft möjlighet att utforska det.

Skeppet är i bra skick men skeppet kommer inte kunna lyftas upp från botten. Akten är trasig, troligtvis har stenkistor landat på den. Men mer än halva skeppet sticker upp över fyra meter, det är väldigt mycket kvar av skeppet.

– Tyvärr kommer vi inte kunna flytta skeppet. Det får ligga kvar på botten, vi får visa upp det med hjälp av filmer och bilder.

Han säger också att Östersjöns klimat har bevarat skeppet väl.

– Tack vara klimatet i Östersjön är skeppet välbevarat. Det finns ingen skeppsmask och det är syrefattigt i vattnet. Det är en dålig miljö för djur.

Trots att skeppet inte får flyttas säger Jim Hansson att fyndet kommer förändra mycket.

– Det här kommer bidra till skeppsforskningen och vår historia. Med hjälp av det här skeppet kanske vi kan förstå varför Vasaskeppet sjönk, säger Jim Hansson.

Han berättar att upplevelsen var väldigt spännande och att de förväntade sig inte att hitta något. 

– I den miljön trodde vi inte ett skit fanns. Det är en udda miljö och militären har sprängt där i omgångar. Vi tänkte att om vi har tur hittar vi något som är trasigt. Att skeppet inte var skadat handlar nog om tur.

Han säger att det ovanligt att hitta vrak från 1600-talet. Speciellt vrak som är intakta.

– Förutom Östersjön kan man hitta vrak i Svarta havet, men då är det ett djup på 1000 meter. Det här vraket hittade vi på 15–18 meters djup. Det finns inte många ställen där vrak är så välbevarade som i Östersjön, säger Jim Hansson.

Med hjälp av prover från vraket ska de försöka fastställa skeppets ursprung.

– Vi använder oss av olika prover för att identifiera skeppet. Bland annat gör vi träprover för att få en datering på när eken höggs ner. Vi kommer också ta reda på ekens ursprung, alltså var den höggs ner, säger han.

När får vi reda på resultatet?

– Vi kommer skicka proverna nästa vecka. Förhoppningsvis får vi svar strax efter årsskiftet, säger Jim Hansson.