Peter Malmkjell, försteintendent på Södertörn, står mitt i det som ska bli nya Infocenter. Foto: Anton Lundholm.

Nytt i Flempan avslöjar:

Nya Infocenter kostar tio miljoner

Av Anton Lundholm
Prislappen för Södertörns nya infocenter kommer att landa på runt tio miljoner kronor. Bara infodisken kostar bortåt en miljon. Men vinsten är bättre service för studenterna och bättre arbetsförhållanden för personalen.

Alla olika receptioner kommer vara samlade i ett och samma center på plan fem. Infocenter kommer bli ansiktet utåt för högskolan och vara det första man ser när man går in genom entrén. 

 

Södertörn hyr sina lokaler av stiftelsen Clara. Detta innebär att om Södertörn ville bygga om eller reparera någonting måste man gå genom hyresvärden Clara. Andreas Anté är VD på stiftelsen Clara och berättar hur samarbetet för Infocenter sett ut. 

 

— Vi fick en beställning från Södertörn på ett nytt Infocenter. Sedan lade vi ut projektet som en offentlig upphandling där vem som helst kunde söka uppdraget. Den här gången vann företaget Fideskogen upphandlingen och fick bygga Infocenter. 

 

Vad projektet kommer kosta i slutändan vet inte Anté med säkerhet men han sticker inte under stol med vad prislappen kommer att bli. 

Jag har inget problem med att säga siffran, det är ett tiomiljonersprojekt. 

 

— Jag har inget problem med att säga siffran, det är ett tiomiljonersprojekt. 

 

Tidigare har Södertörn haft stora byggprojekt med Moas båge och Polishögskolans ombyggnation. Ansvarig för de och andra projekt är Peter Malmkjell, försteintendent på Södertörns högskola. Det innebär att han köper in inredning och utrustning för olika byggprojekt med högskolans pengar. Han är även inblandad i det nya Infocentret. Här är hans roll att vara länk mellan Clara och Södertörn. 

 

Den nya infodisken är specialgjord för högskolan och flera meter lång. Infodisken ska även gå att justera i höjd för att ge personalen bra ergonomiska förutsättningar. Slutnotan för byggprojektet är inte klar, men infodisken är betydligt dyrare än de tidigare. Peter Malmkjell menar dock att det är något man får räkna med. 

 

— Den kostar cirka 800 000. Jämfört med tidigare diskar går den här att slipa ner om det skulle bli en repa. Den är av mycket bättre kvalitet. Vi vill försäkra oss att den är bra för miljön och har byggts under schyssta arbetsförhållanden. Dessa krav gör att vi kommer upp i den summan. 

 

Under åren på högskolan har Malmkjell upplevt att det varit mycket klagomål från studenter över förvirringen till vilken expedition man ska gå. Om man velat låna utrustning så är det till mediecenter man ska gå, om man velat hämta ut sin tentamen gäller utbildningsexpeditionen. Nu kan man alltså gå till ett och samma ställe för alla typer av hjälp. Ett annat klagomål har varit de korta öppettiderna i utbildningsexpeditionen och att det varit helt stängt på fredagarna. Det ska också förändras nu. Infocenter kommer vara öppet måndagar till fredagar 8.00–16.30. 

 

Mediecenter är en av de enheter som ska flytta till Infocenter. 

 

— Säkerheten kommer vara mycket bättre med säkrare dörrar, vilket är viktigt då mycket dyr utrustning ska förvaras där. 

 

Malmkjell tycker att projektet har gått bättre än förväntat, men bygget har stött på klagomål under tiden. 

 

— Institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik har sina rum precis bakom byggplatsen och har klagat på ljudet. Vi hade en kille som jobbade med att hantera klagomål och vi kom fram till en lösning med dem. Vi har valt att inte bullra under dagen, bara på morgon och kväll, för att inte störa resten av högskolan. 

 

Kostnaden för bygget slås ut på hyran som Södertörn betalar till Clara. Det betyder att de tio miljonerna  delbetalas under tio år. Högskolan ska alltså betala cirka en miljon extra i hyra de kommande tio åren. Peter Malmkjell menar dock att det är en marginell extrakostnad på Södertörn högskolas hyra.

 

Läs också: