Södertörnstudent prisad för sin affärsidé

Britta Hans-Ers läser Entreprenörskapsprogrammet på Södertörn och är i startgroparna för att bygga upp sitt eget företagande. Nyligen fick hon ta emot pris för bästa affärsidé i företagsidétävlingen Venture Cup.
– Det är en bekräftelse på att affärsidén är lovande. Det är väldigt roligt, konstaterar Britta.
- Ta fram en affärsidé
- Dra nytta av de nätverk och kontakter som du får med dig från tiden du studerar.
- Besök drivhuset som ligger vägg i vägg med SH. Gå in på deras hemsida och läs på. De har en inspirerande miljö där man kan få kontakter som kan hjälpa en med att utveckla sina idéer.

Sedan ung ålder har Britta haft siktet inställt på något annat än entreprenörskap och eget företagande. Drömmen om att bli skådespelare ledde till tre års studier inom yrket och när hon till slut fick jobb på en större teater var drömmen uppfylld. Verkligheten inom skådespelaryrket var dock inte lika tillfredsställande som hon hade föreställt sig. Hon kände inte att hon fick utlopp för sin kreativitet på det sättet som hon önskat.  

Då bestämde sig Britta för att ta sitt flyttlass till Stockholm.

Hon läste på om olika utbildningar och fastnade för Entreprenörsutbildningen på SH, Södertörns högskola. Den kreativa glöden som triggat henne från första början i samband med teater kände hon av på ett liknande sätt när hon läste om utbildningen. Hon sökte in, blev antagen och startade sin utbildning för drygt två år sedan.

Inspirerande samtal gav skjuts till företagsidén

Under första terminen på utbildningen skrev Britta om kvinnligt entreprenörskap och intervjuade då sex kvinnor. Dessa möten kom att betyda mycket för henne.

– Jag har förstått i efterhand att de samtalen präglat mig ganska mycket och de var till stor del de som kickade igång min företagsidé från första början.

En av kvinnorna som Britta intervjuade tipsade om att de som vill starta företag borde göra det under sin studietid eftersom det då finns gott om tid i jämförelse med om man jobbar heltid. 

Britta hade vid den tidpunkten ingen tydlig affärsidé klar för sig. Men hon tänkte att det vore bra att dra igång något för att kunna ta till sig kurslitteraturen på ett bättre sätt och känna ett större engagemang under utbildningen. 

 

Affärsidén växer fram - portabla husbåtar

I och med att Brittas särbo bor i Järvsö, grannbyn till hennes hemort, kändes det viktigt för henne att affärsidén kunde placeras där. Det för att efter utbildningen kunna flytta hem till honom. Hon brinner för hållbart tänkande och för att värna om miljön och ville därför skapa en affärsidé som hade den inriktningen.

Upplevelseföretag var också något som hon tyckte kändes spännande. Sakta men säkert föddes hennes affärsidé.

Målet är att bygga husbåtar som ska vara tillgängliga för uthyrning. Fokus ligger på en unik design och arkitektur.

– Idag söker många människor sig mot upplevelser men vi söker oss även bort från stress och den ständiga uppkopplingen. Det här ska vara en frizon från det. Det ska vara som att tälta fast på vattnet och i lite lyxigare form.

Ingen elektricitet, inget rinnande vatten och kylfack nedsänkt i golvet som kyls automatiskt av vattnet. Tanken är att husbåtarna ska vara spartanska, men ändå ha bekväma sängar för 4 personer.

Husbåten är portabel så hyresgästerna kan ge sig av ut på vattnet och kasta ankare där de själva tycker att det passar bäst att spendera natten. Tanken är att gästerna ska kunna forma denna upplevelse utifrån sina egna behov och önskningar.

Affärsidén genomsyras av en miljömedvetenhet och något som just nu är den största utmaningen enligt Britta är att få kapital för att kunna investera i båtmotorer drivna på el istället för på bensin. Hon är i kontakt med ett företag och kommer förhoppningsvis inleda ett samarbete för att kunna använda elmotorer.

– Jag vill att det ska vara ett ”grönt” företag som inte lämnar något avtryck på miljön. Därför vore det bästa möjliga om husbåtarna har el-drivna motorer.

När affärsidén väl började ta form så var det otroligt bra att kunna få vägledning i arbetet, berättar Britta.

– Det är ovärderligt att jag kunnat få så mycket hjälp av mina lärare på Södertörn, som varit som ett bollplank för mig i framställandet av min affärsidé.

 

Ytterligare en sak som Britta känner att hon kan ha nytta av är vinsten i företagsidétävlingen Venture Cup som arrangerades på skolan. 

 

Utsedd vinnare i två kategorier

Venture Cup anordnar stora tävlingar för företagsidéer runt om i landet. Tävlingar där deltagarna kan vinna kapital till sina företag. Venture cup intresserade sig för Entreprenörskapsprogrammet på SH och anordnade en tävling på skolan. 

Britta stod som vinnare i de båda kategorierna ”Bäst affärsplan, marknadsplan och pitch-video” och ”Bäst pitch/live-pitch”.

 

– När Venture Cup, som hör om nya affärsidéer konstant, tror på min idé så är det en stor bekräftelse. Det ger mig och min affärsidé legitimitet i mångt och mycket.

 

”Ser fram emot att få starta igång den här affärsidén”

På frågan vart hon är om fem år svarar Britta att hon ser framför sig att hon driver företaget och hoppas att det då har expanderat och fått ruljangs. Att företaget genom det skapar kontakter och samarbeten med andra entreprenörer i Järvsö. 

 

– Jag ser så mycket fram emot att flytta tillbaka till Järvsö, starta igång den här affärsidén och få interagera med alla skickliga entreprenörer som finns i byn. Tänker vi oss ytterligare några år fram i tiden så kanske mina husbåtar inte enbart finns att hitta i Järvsö, säger Britta med ett leende.