Sjuksköterskestudenten Sagal pluggar inför en tenta Foto: Zamzam Bouraleh

Vårdyrken lockar många till högskolan

Karolinska Institutet är Sveriges största centrum för medicinsk utbildning och forskning. Populariteten framkommer tydligt när man kollar på antal sökande. Dock finns det inte så många platser, få blir faktiskt antagna.

Karolinska Institutet (KI) har Sveriges bredaste utbud av medicinska utbildningar på grund- och avancerad nivå. Antalet sökande är väldigt hög, men få blir antagna. Antalet sökande har legat till grund för de höga antagningspoängerna. De utbildningar som toppar listan med flest antal sökande är läkarprogrammet, psykologprogrammet, sjuksköterskeprogrammet, tandläkarprogrammet och fysioterapeutprogrammet.

Sagal Caydarus, 23 år, studerar fjärde terminen på sjuksköterskeprogrammet på KI. Processen för henne att söka till sitt nuvarande program var lite komplicerad. Efter gymnasiet visste hon inte exakt vad hon vill göra. Studier var det självklara valet men just vad hon skulle studera var fortfarande oklart. Sjuksköterskeprogrammet väckte hennes intresse men hennes betyg räckte inte till. Hon fick gå en omväg genom att satsa stenhårt på högskoleprovet, där lyckades hon.

– Jag hade inga förväntningar på utbildning då jag inte visste vad jag ville bli. Det tog tid för mig att komma in, jag fick testa mig fram under utbildningens gång. Det slutade med att jag faktiskt tyckte om det, berättar hon.

Sjuksköterskeprogrammet

Sjuksköterskeprogrammet tar endast emot 138 studenter av 2072 sökande. Det är alltså enbart sju procent av alla sökande som kommer in. Dock blir det enbart en klass.

– Vi är så många i klassen, det är knappt att jag vet vad hälften heter, skämtar Sagal.

Utbildningen är tre år lång men det finns chans till att studera vidare inom någon av specialistsjuksköterskeutbildningarna. Eller på ett magister-/masterprogram, för att i framtiden kunna söka till forskarutbildning.

– Innan jag bestämmer mig för att studera vidare ska jag försöka jobba innan. Mest för att få lite kött på benen men främst att bli stresstålig, säger hon.