Elena Marushiakova blir Södertörns nya hedersdoktor 2020. Foto: Mary Humphrey

Elena Marushiakova blir Södertörns nya hedersdoktor

Av Marcus Ytter
Professor Elena Marushiakova vid Univerity of St Andrews har utsetts till hedersdoktor 2020 vid Södertörns högskola. Hon är en av de främsta akademikerna inom romska studier i Europa.
– En enastående forskare och förespråkare för civilsamhällets värderingar, säger Julieta Rotaru, Södertörns högskola.
Hedersdoktor är en hederstitel som delas ut av en fakultet vid ett universitet. En heders­doktor behöver inte vara aktiv på universitetet men har i regel påverkat universitetet positivt.

Elena Marushiakova har vid flera tillfällen samarbetat med Södertörns högskola. År 2016 grundade hon nätverket Network of Academics Institutions in Romani Studies (NAIRS) och var i egenskap av ledare för föreningen Gypsy Lore Society delaktig i dess årliga konferens som Södertörns högskola stod värd för. Hon har också bidragit till att redaktionen för tidskriften Roman Studies flyttat till Södertörns forskningsccenter CBEES. 

– Genom detta lyfter Södertörns universitet fram en enastående forskare och förespråkare för civilsamhällets värderingar likväl som en försvarare av det romska folkets rättigheter bland beslutsfattare, säger Julieta Rotaru på Center for Baltic and East European Studies (CBEES) på Södertörn. Det var hon som nominerade Elena Marushiakova.

Julieta Rotaru, Center for Baltic and East European Studies på Södertörns högskola. Foto: Marcus Ytter

– För mig som kvinna och forskare inom romska studier på Södertörn föll mitt val på Elena Marushiakova. Hon är enligt mig en av de mest framstående forskarna inom ett ämne som växer. Hon är en pionjär som med sin forskning och aktivistiska arbete bidragit stort sedan ämnet började formas på nytt år 1986.   

Elena Marushiakova arbetar även som huvudutredare för Europeiska forskningsrådets projekt RomaInterbellum. Hon är delaktig och stöttar kampen för att romska studier ska bli ett akademiskt ämne. 

– Utnämningen av Elena Marushiakova förstärker regeringsuppdraget att arbeta med och utveckla romska studier som Södertörns högskola har. Hon blir också ett ovärderligt tillskott till den seniora kompetensen inom romska studier som finns här på högskolan, säger Peter Dobers till Södertörns högskolas hemsida  

Elena Marushiakova kommer ta emot utmärkelsen vid Akademisk högtid 7 februari 2020