e-day låter företag ställa ut i Södertörns Högskolas aulafoaje. Foto: Alicia Price Andersson

Här kan företag och studenter nätverka

Att plugga på högskola är ett steg på vägen mot en karriär. Men att faktiskt skapa kontakt med framtida arbetsgivare kan vara svårt. E-day hjälper ekonomistudenter på traven.

Hur nätverkar man och skapar kontakter? För att hjälpa ekonomistudenter på Södertörns Högskola anordnar Södertörns Förenade Ekonomer, SÖFRE, varje år arbetsmarknadsdagen e-day. Där får företag och studenter chansen att mingla. Enligt Nicklas Karlsson, projektledare för årets e-day, är e-day en chans för både studenter och företag.

– Projektet framhäver den professionella och seriösa sidan av studietiden. Det är väldigt gynnsamt för studenterna att få kontakt med företag, och företagen når ju ut till en målgrupp de inte annars hade gjort.

 

I aulafoajen, där mässan håller till, står montrar utställda för 27 olika företag. De flesta tillhör ekonomisektorn, men även Polisen och flera olika fackförbund ställer ut. Företagen blir tilldelade varsin företagsvärd som hela dagen hjälper till med montern. Företagsvärdarna är volontärer som i vanliga fall studerar på skolan. En av dem är Ruben Fellevik, som pluggar Ekonomi, teknik och design. 

– Det är jättekul att vara här! Företagen jag är värd för gör ju sådant som jag vill jobba hos när jag är klar med min utbildning.

Studenterna som besöker e-day har inte bara chansen att mingla med företag, utan de får också vara med i olika tävlingar och har chansen att se Rickard Lyko föreläsa, någonting som studenterna verkar taggade på. Rickard Lyko är VD för e-handelsföretaget Lyko, som främst säljer hud- och hårvård.

– Jag ser nog mest fram emot tävlingarna, men också föreläsningen med Lyko. Det ska bli superspännande!, säger Àsa Davidsdottir som pluggar Entreprenörskap, innovation och marknad. Hon är på e-day för att mingla med företag, precis som så många andra. 

 

Eftersom mässan är uppställd i aulafoajén är den svår att missa, vilket gör att många tar sig dit helt av en slump.

– Vi hade föreläsning i aulan, så det var en slump att vi hamnade här. Men det verkar kul, säger Oscar Holmgren. Han och kursarna Patrik Jaunzens och Charlie Edman har nyligen tagit examen från programmet Sport Management, men läser Nationalekonomi som fristående kurs.

– Jag har ju hört talas om e-day förut. Det känns viktigt att få möjligheten att träffa företag, som kanske kan leda till jobb. 

 

Företagen skickar ut representanter som under dagen minglar med studenter och berättar om hur man kan få anställning hos dem. Två av EYs representanter, Camilla Tranehed och Fredrik Olsson, har själva varit på e-day som studenter.

– Det är ett annat perspektiv. Det är väldigt kul att man känner igen många från sin egen studietid, fast nu är de här och representerar sina företag. Många av oss fick jobb via e-day, i alla fall jag och Camilla. Vi började med kontaktsamtal med EY på e-day, och sedan fick vi anställning.

 

Dagen avslutades med en bankett på Solliden, där företagsrepresentanter och studenter kunde fortsätta mingla in mot småtimmarna.