Nytt buffékoncept Foto: Niclas Stjärnqvist

Nyöppnad restaurang vill minska matsvinn

På campusområdet i Flemingsberg ligger den nyöppnade restaurangen Marrakech. Sedan en vecka tillbaka har den medelhavsinfluerade restaurangen erbjudit lunchgäster ett nytt koncept. Så hoppas restaurangchefen minska på matsvinnet – för en bättre miljö.

Marrakesh har funnits på campusområdet sedan drygt en vecka tillbaka och är redan en välbesökt lunchrestaurang under vardagarna.

– Det har varit ett stort tryck den första veckan, cirka 240 stycken lunchgäster varje dag. Vi hade inte kunnat ha något annat än lunch ändå för köerna skulle blivit för långa för folk att vänta på en latte, säger restaurangchefen Abderrahim Asry.

Restaurangkedjan finns på ytterligare fyra ställen i Stockholm. Första restaurangen etablerades för fyra år sedan.

– Vi låter dörren stå på glänt för att öppna upp fler restauranger om rätt erbjudande skulle dyka upp, säger Abderrahim Asry.

Restaurangen på Campus Flemingsberg erbjuder enligt Abderrahim Asry ett stort utbud av rätter och sallader med inspiration från medelhavet men även libanesisk och persisk mat finns för att välja på för matgästerna.

– Det ska finnas mycket att välja på, vi är en restaurang som bara har öppet för lunch så vi satsar fullt ut på det, säger han.

Utbudet av maträtter hittills visat sig locka människor till restaurangen. Som ännu inte är helt färdigställd, varken med inredning eller utformning. Planerna börjar ta sin form och den vita karga inredningen är snart ett minne blott. Restaurangen överväger också att införa studentrabatt.

– Vi är så nya så vi har inte hunnit fastställa en studentrabatt utan vi hör oss för om vad som är rimligt. Under öppningsveckan hade vi 30 procent rabatt för alla lunchgäster, berättar Abderrahim Asry.

– Det kan nog bli en trevlig atmosfär härinne, jag gillar även att priset baseras på hur mycket mat man tar och att man tänker på miljön, säger Södertörnstudenten Evelina Davidsson.

För att få en minskning på att människor slänger mat har kedjan Marrakech infört ett nytt system där lunchgästerna betalar per hekto efter att man tagit och vägt maten. Till skillnad från en vanlig buffé där man betalar först och sedan tar maten.

Det nya sättet att sälja lunchbuffé på är ett försök för restaurangkedjan Marrakech att dra sitt strå till stacken och minska på matsvinnet och samtidigt ha en hälsosam profil, där kunderna själva bestämmer sina matportioner.

– Mängden mat som slängs nu jämfört med tidigare har minskat ordentligt. På luncherna här slängs inte mer än såhär, säger Abderrahim Asry och måttar upp något som skulle kunna motsvara en fjärdedel av en hink.

Evelina Davidsson gillar det nya upplägget.

– Nu kan man inte ösa på med mat, det är toppen att det slängs mindre och att man faktiskt gör en ekonomisk ”vinning” på det, säger hon.