Ett av klassrummen som tillhör programmet vård- och omsorg. Foto: Alicia Price Andersson

Widerströmska vill inspirera till högskolestudier

Campus Flemingsberg kryllar av högskolor, men sedan augusti finns det även en gymnasieskola. Meningen är att skolans placering ska inspirera eleverna.
Widerströmska gymnasiet har fyra program.
-Ekonomiprogrammet med inriktning ekonomi
-Naturvetenskapsprogrammet med inriktning naturvetenskap
-Teknikprogrammet med inriktning teknikvetenskap
-Vård- och omsorgsprogrammet

Widerströmska gymnasiet öppnade i augusti 2019 och håller till i samma lokaler som Karolinska institutet. Skolan erbjuder fyra program som alla har en tydlig anknytning till skolans profil “life science” och entreprenörskap. Placeringen mitt i Campus Flemingsberg är ett medvetet val för att ytterligare spetsa utbildningarna som erbjuds, och i framtiden vill skolan samarbeta med högskolorna, något som Nytt i Flempan tidigare skrivit om.

 

En av de elever som valt att gå på Widerströmska gymnasiet är Mehdi Rasouli. Han går naturvetenskapsprogrammet med inriktning naturvetenskap och är nöjd med skolan, men det var en slump att han sökte in.

– Jag hade först tänkt söka till Huddingegymnasiet eller Tullinge gymnasium, men sedan såg jag en artikel om att en ny gymnasieskola skulle öppna i Flemingsberg. Jag tryckte på artikeln och såg bilderna på skolan och blev intresserad. Jag missade dock att gå på öppet hus och öppna kvällar så jag chansade när jag valde skolan.

Mehdi är ändå nöjd med sitt val av skola. Han tycker att skolans placering är inspirerande, och för honom känns det självklart att fortsätta med högre utbildning på samma campus.

– Jag vill gärna studera på Karolinska institutet när jag är klar med gymnasiet. Jag tog en bred linje för att jag inte är säker på vad jag vill bli, men typ läkare eller kirurg. Eller apotekare kanske.

 

Skollokalerna är toppmoderna och helt nybyggda. Att man vill präglas av forskning och högre utbildning märks tydligt på inredningen, även om många utrymmen än så länge står tomma. Tanken är att skolan ska ha en klass per årskull och program, men än så länge går det nästan bara förstaårselever på skolan.

– Många skåp står ju tomma, men det är för att ha plats för fler elever i framtiden, berättar Linnea Sundqvist, kommunikatör på Widerströmska Gymnasiet.

 

Att skolan är helt nybyggd har också sina nackdelar. Eleverna saknar till exempel matsal, och får istället lunchkuponger via en app. De måste alltså själva välja var och vad de ska äta till lunch.

– Vissa av mina kompisar tycker att det är svårt att välja, men jag tycker det är positivt. Men det är olika för alla, förklarar Mehdi. Han tycker själv att det viktigaste är att man lägger ner tid på sina studier, och menar att hans kompisgäng resonerar på samma sätt. Att försöka smyga in på någon av högskolornas studentpubar har därför aldrig varit aktuellt för honom eller hans vänner.

– Jag visste inte ens att det fanns på campus.

 

Skolans planer på samarbeten med KTH, Karolinska institutet och Röda korsets högskola har ännu inte blivit verklighet, men är fortfarande högst aktuella. Under tiden har Widerströmska kontakt med Nyföretagarcentrum Botkyrka-Huddinge, för att uppmuntra eleverna till entreprenörskap. Det finns ett genomgående tänk att inspirera och motivera eleverna till högre utbildning i allt från samarbeten till inredningen, och enligt Mehdi fungerar det.

– Lokalerna får mig att bli produktiv. Det ger mig en vision om framtiden och min framtida arbetsplats.

Läs också: