Spelet Fish n' Hips ska träna seniorers balans. Foto: Alicia Price Andersson

Spel ska få seniorer att röra på sig

I drygt två veckor har studenterna på kursen Kreativ programmering jobbat på spel för att främja äldres fysiska aktivitet. Nu ställs deras prototyper ut på Södertörns högskola.

Idag hade kursen Kreativ programmering vernissage för sin utställning i “Interaktiva prototyper”. Studenterna har under kursens gång fått i uppgift att skapa prototyper på spel. Målet är att främja äldres fysiska aktivitet, och studenterna har använt sig av Javascript för att skapa sina prototyper.

– Det har varit utmanande, men fyra veckor i förväg började vi successivt trappa upp svårighetsgraden och sätta samman det vi lärt oss under tidigare kurser, säger Alexander Binderis.

Han har tillsammans med Erik Zampoukos designat spelet Fish n’ Hips. Spelet går ut på att man står på en balansplatta och med hjälp av rörelser styr en fiskekrok, med mål att “fånga” tio fiskar. Erik Zampoukos menar att det har varit roligt, men också utmanande.

– Det här är kursens slututställning. Det svåraste har varit tidsaspekten, vi har ju bara haft en och en halv, två veckor på oss.

 

Daniel Öberg och Mathilda Axdorph har skapat ett liknande spel. Candy Catcher styrs också via en balansplatta, men här kan personen som spelar välja att sitta ner.

– Det hade nog gått att stå upp om vi hade en mer stabil balansplatta, men med den här blir det för svårt, berättar Mathilda Axdorph. Hon tycker att uppgiften har varit lärorik och gillar att studenterna själva får tolka uppgiften.

– Vi har fått uppgiften och sedan fått frihet att tolka den, så det blir väldigt självständigt.

 

Nytt i Flempan har tidigare skrivit om att målsättningen är att locka seniorer till utställningen, men att alla är välkomna. Några av studenterna har dock bett sina anhöriga testa spelen.

– Ja, min mamma har fått testa. Hon är kanske inte senior, men äldre än mig i alla fall, säger Erik Zampoukos.

 

Utställning har också öppet imorgon, fredag den 22 november kl. 10-15. Utställningen sker i MC424 på Södertörns högskola.

Läs också: