Föreståndaren Maria Eklund Heinonen på Studieverkstan tipsar om studietekniker. Foto: Jenny Olsson

Studieteknik i höstmörkret

Nu är hösten här, det innebär att mörkret faller tidigare och många upplever trötthet. För att studierna inte ska behöva lida tipsar Studieverkstan om studietekniker för att lyckas hålla fokus även under vinterhalvåret.

På studieverkstaden kan studenter från alla högskolor på campus Flemingsberg boka handledning för akademiskt skrivande, läs och- studieteknik samt tal och presentationer, oavsett ämne eller nivå. Studieverkstaden erbjuder både hjälp via nätet och i biblioteket. 

–  Vi har runt 600 bokade besök per termin, säger Maria Eklund Heinonen, föreståndare på studieverkstan. 

Hon berättar att det är flest inbokade besök i perioder när olika kurser tar slut, då kan studenter boka tid på webben eller komma på öppet hus

– Studieteknik innebär att framförhållning och planering är viktigt. Vi rekommenderar ofta veckoplaneringar eftersom studier bör ses som ett heltidsarbete.

Maria menar att det är bra att bestämma start och- sluttider under dagen som man håller sig till. För att förtydliga vad som behöver göras under en dag kan man planera dagen efter olika "Units". Studietekniken är ett rutsystem och går ut på att man skriver upp allt som man vill hinna med under dagen i olika sektioner. På så sätt har man hela tiden översikt på vad som behöver göras och vad som ska prioriteras. Hon rekommenderar även andra studietekniker.

–  Pomodorometoden är en studieteknik som fungerar för många, säger Maria Eklund Heinonen.

Hon berättar att pomodorometoden går ut på att man ställer en timer på 25 minuter med intensivt pluggande, när larmet ringer tar man rast på 5 minuter och upprepar detta flera gånger. Den tredje pausen ska vara längre, minst en kvart, detta ska underlätta att hålla fokus på det man gör. Dessa pauser är nödvändiga för att hjärnan ska hinna ta in all information.

Maria Eklund Heinonen berättar att hon alltid brukar rekommendera att samarbeta med andra, peppa varandra och diskutera efter föreläsningar, speciellt om man själv känner sig omotiverad.

–  Man får inte heller glömma att ta hand om sig själv och försöka undvika att agera i panik, säger Maria Eklund Heinonen.

Hon rekommenderar att försöka upprätthålla bra rutiner och vanor under hela studietiden. Att sova bra, äta en varierad kost och motionera underlättar för hjärnan att hålla fokus. Under höstens mörker menar hon också att det är extra viktigt att komma ut i dagsljuset. 

– Det kan också vara en morot att belöna sig själv och unna sig det som man mår bra av och tycker om. Det kan vara allt ifrån att titta på en serie eller köpa något som man vill ha.