SMUF anordnar Miljövetardag på Södertörns högskola Foto: Alicia Price Andersson

Miljödag på Södertörn ska inspirera studenter

Södertörns miljö- och utvecklingsförening, SMUF, anordnar på tisdag nästa vecka en Miljövetardag på Södertörns högskola. Under dagen ges föredrag om miljö- och hållbarhetsfrågor. På plats finns också utställare som Naturskyddsföreningen, Försvarsmakten, och Miljöförvaltningen Stockholms Stad. Miljöpodden avslutar dagen på SöderS Pub.

Studentföreningen SMUF har planerat en miljövetardag med ett tjugotal utställare och ett flertal öppna föreläsningar i Södertörns lokaler. Dagen går ut på att låta studenter möta organisationer och privata aktörer för att nätverka.

– Man vet inte alltid hur ens kompetens svarar mot arbetsmarknadens behov. Därför är vi väldigt glada att så många kunskapsrika och spännande aktörer samt föreläsare kommer till vår skola, säger Jim Holmgren från SMUFs styrelse.

Dagen innehåller föreläsningar kring frågor som rör miljö- och hållbarhet. Alexander Atarodi, som arbetar på Sida, kommer att hålla ett föredrag på temat ”globala trender”.

– Jag kommer att behandla områden som rör trendspaning och analysarbete kring hur miljöfrågor som en megatrend, sammanfaller med andra politikerområden. De utmaningar som finns i världen är så mångfacetterade. Den tekniska utvecklingen och globaliseringen knyter ihop staterna och gör det geografiska avståndet betydligt mindre. Det ökar pressen på oss alla – samhälle, företag, stater och globala institutioner. Därför krävs det analyser av skeenden och en förmåga att kunna blicka framåt, så kallad ”foresight”, fortsätter han.

Miljövetardagen är främst för studenter som läser miljö- och utvecklingsprogrammet på Södertörns högskola, men alla är välkomna.

– Vi hoppas även att studenter och andra utomstående också kan lockas att bli mer nyfikna på hållbarhetssektorn. Vi välkomnar till en berikande dag för alla deltagare, säger Jim Holmgren.

Miljöförvaltningen Stockholms Stad är en många utställarna på eventet som ser fram emot att få träffa engagerade studenter med intresse för miljöfrågor. Fokus kommer vara på hur det är att arbeta i Sveriges största kommun och om vad man har att erbjuda.

– I vår monter kommer studenterna kunna träffa medarbetare som dagligen jobbar med miljöfrågor, utveckling och tillsyn, berättar Anna Oljons, HR-konsult.

Även Svensk mat- och miljöinformation kommer att finnas på plats.

– Vi hoppas att folk vill engagera sig i Svensk mat- och miljöinformation och vår verksamhet med att sprida information om matens miljöpåverkan och arbeta för en hållbar livsmedelssektor. Vi söker såväl volontärer som anställda till projektverksamhet med arbetsuppgifter som är perfekta att ha parallellt med studier, säger Per-Anders Jande, som dessutom kommer hålla ett seminarium om ”Agenda 2030 och maten”.

Miljövetardagen avslutas med mingel och en livepodd orkestrerad av Miljöpodden i SöderS Pub.

– Det känns jättekul att få möjligheten att delta, jag har annat jobb på dagen men förhoppningsvis hinner jag komma tidigare för att gå runt och känna på stämningen och sen kommer vi hänga kvar efter livepodden och ha det trevligt med alla som är på plats, säger Lorentz Tovatt, riksdagsledamot (MP) och en av medlemmarna i Miljöpodden.

Under livepodden kommer det framförallt diskuteras kring miljöfrågorna i stort. Lorentz Tovatt hintar även om att han och poddkollegan Ahmed Al-Qassam kommer att bjuda publiken på minst en spännande gäst.

Mer information om Miljövetardagen finns på studentföreningens Facebooksida.