SöderS Pub. Foto: Emilia Bentzer

Ekonomisk käftsmäll för SöderS

Av Emilia Bentzer
Det har varit en trög start för SöderS Pub som första halvåret 2020 gick minus cirka 105 000 kronor. Nytt I Flempan har pratat med Alicia Price Andersson, ordförande för SöderS Pub för att höra hur läget är och vilka planerna är att vända situationen.

SöderS Pub på Södertörns högskola, spelar en aktiv roll i den sociala sammanhållningen hos studenterna. Målet är inte att vara ett vinstdrivande bolag och det ägs helt av studentkåren på Södertörn. Syftet är att vara den sociala kärnan på campus samtidigt som de vill uppmuntra studenter att gå med i kåren. Våren 2019 gjorde puben en vinst på närmare 16 000 kronor.

Under våren 2020 togs beslutet att stänga ner SöderS Pub tills vidare för att utvärdera den rådande situationen med corona. Uteblivna inkomster medför dessvärre inte en paus i utgifterna. Trots att puben inte har någon lokalhyra finns andra utgifter kvar. Förhandlingar har gjorts regelbundet för att försöka spara så mycket pengar som möjligt.

– Vi har minskat dom pengarna vi betalar till vårt redovisningsföretag ganska så stort, säger Alicia Price Andersson, Ordförande för SöderS Pub.

Alicia Price Andersson, ordförande i SöderS Pub. Foto: Rebecka Lindqvist

Resultatet landade ändå på cirka minus 105 000 kronor. Nu under hösten beslutade studentföreningen för att öppna upp puben igen men med tydliga restriktioner för att minska smittspridning. Trots den tuffa starten på året är Alicia Price Andersson positiv.

– På ett paradoxalt sätt är det faktum att puben varit stängd också positivt! För när vi väl öppnade igen var väldigt många taggade på att komma tillbaka, säger Alicia Price Andersson.

Alicia Price Andersson är positiv inför hösten och från vad hon sett de senaste veckorna går det bättre för puben nu när den har börjat dra in pengar igen. Många pubar har tvingats stänga ner runt om i landet och på frågan om pubens framtid säger hon;

– Jag tror att puben kommer klara sig. Man kan inte förvänta sig att vi kommer göra någon enorm vinst. Men det har ju inte varit vårt mål heller.

Uppdatering: Efter Folkhälsomyndighetens beslut om striktare råd i Stockholms län har SöderS att beslutat stänga sin pub en andra gång.

”Vi är extremt ledsna över att vi behöver stänga igen men i och med den ökade smittspridningen så måste vi ta vårt ansvar. På återseende” skriver de på sin instagram.