Södertörn-professor om Trumps utspel efter USA-valet: “absurt dåraktigt”

Av Edvin Grans
Det är jämnt mellan Donald Trump och utmanaren Joe Biden efter presidentvalet i USA. Statsvetare Rune Premfors vid Södertörns högskola är förvånad över valutgången.

Efter en händelserik valrörelse gick amerikanska väljare till valurnorna igår. Rösterna är inte färdigräknade och det är i skrivande stund oklart vem som får förtroendet att leda stormakten de kommande fyra åren. Det är fortsatt jämnt mellan Demokraternas kandidat, tidigare vicepresidenten, Joe Biden och den sittande presidenten Donald Trump som tillhör det republikanska partiet. Valdeltagandet har varit högt, vilket fördröjer rösträkningen i vissa delstater. 

 

Rune Premfors är affilierad professor i statsvetenskap vid Södertörns högskola och har följt amerikansk politik under lång tid. Han menar att det ofta tar tid innan man får ett färdigt valresultat. Det är rapporteringen av de många post- och utlandsrösterna i jämna delstater som tar tid.

 

– Jag måste erkänna att jag trodde att Biden skulle vinna det här ganska bekvämt. Alla opinionsundersökningar pekade på det. Precis som 2016 hänger det nu på industridelstaterna i mellanvästern, säger Rune Premfors till Nytt i Flempan.

 

Trumps utspel om att han redan vunnit innan något slutgiltigt resultat presenterats beskriver Premfors som en “absurt dåraktig handling”. Han berättar om Donald Trumps mandatperiod under vilken Premfors tycker att presidenten förstört samtalsklimatet genom att kränka alla som tycks illojala mot honom. 

 

– Det är en förfärlig person som redan har förstört mycket av de demokratiska institutionerna och samhällsklimatet i USA. Han är en okunnig, egoistisk vettvilling som gör precis vad han tycker. Han har förstört den amerikanska federala förvaltningen. 

 

Han anser att det vore farligt om president Donald Trump blir återvald för ytterligare fyra år, också utrikespolitiskt. Trumps paroll om Amerika först har inneburit att landet avbrutit och hoppat av internationella samarbeten. 

 

– Trump menar att USA ska dra sig undan, avbryta och sabotera allt internationellt samarbete på nästan alla området. Det enda samarbetet han har är hans konstiga utrikesflörter med diktatorer. Han har misslyckats med allting. Han är en okunnig clown som faktiskt är farlig. Han är en sandlådefigur. Det är farligt som fasen. Mannen är inte klok, säger han. 

 

 

Rune Premfors. Foto: Score.su.se

 

Premfors anser att ett maktskifte med Joe Biden som blivande president istället skulle återupprätta relationerna till Europa. Premfors beskriver Biden som en “liten bleknosig folkpartist” som tror på samarbete och efterkrigstidens internationella ordning. 

 

– Han är en helt annan figur och utstrålar en viss vänlighet och klokhet. Han är demokrat och har nog en ganska idyllisk bild av Sverige och Skandinavien, men inga starka band. Han skulle laga relationerna till Europa istället för att se länder som fienden, så länge de heter Polen, Ungern eller Ryssland, säger Rune Premfors och anspelar på Trumps kritiserade samröre med auktoritära ledare. 

 

Professorn målar upp dessa olika scenarion för vad som kan hända beroende på vem som utses till president. Premfors som följt valet noga och enbart sovit två timmar vågar inte sia om vem han tror vinner. I skrivande stund är resultatet ännu inte färdigt.