Jonas Terning, f.d. journaliststudent på Södertörn högskolan, nu VD på Make Your Mark. Foto: Privat

Jonas Terning: ”Viljan är viktigare än den teoretiska kunskapen”

Av Mellanie Haddad
Jonas Terning är före detta journaliststudent på Södertörns högskola och numera VD på content och kommunikationsbyrån, Make Your Mark. Där arbetar han med det han brinner för – mediekommunikation.
Namn: Jonas Terning Ålder: 40 år Hemort: Haninge Examen: Tog examen i journalistik och medieteknik vid Södertörns högskola år 2006 Karriär: Bl.a chefredaktör på Magazine Café,  författare, VD på Make Your Mark sedan 2017

Varför valde du just att studera på Södertörns högskola?

–       Jag tyckte Södertörns tolkning av mediekommunikation låg väldigt nära verkligheten. Det fanns liksom en blandning mellan praktiskt och teoretiskt. Men också, att man fick lära sig det som var ”på riktigt”.

 

Har du haft nytta av det du lärt dig från studierna, i arbetslivet?

–       Ja, det har jag absolut haft. Dels har praktikperioderna för mig varit direkt avgörande för att sen komma ut i arbetslivet. Sen tyckte jag att det fanns många praktiska delmoment i studierna, alltså blandningen av teori och praktik gjorde att jag kände mig trygg i vad journalistik vilar på. Exempelvis var jag trygg i vilka lagar och regler som gäller, samtidigt som jag förstod hur man skulle göra journalistik.

 

Vilka är dina bästa tips till studenter?

–       Under studietiden, passa på att komplettera studierna med praktisk erfarenhet. Alla typer av sammanhang, där man skriver, publicerar, arbetar utanför studiemiljön, är mycket viktiga. Då är det tre saker som händer. Det ena är att du blir bättre på ditt yrke. Det andra är att du lär känna fler folk som är ambitiösa inom branschen. Och det tredje är att när du söker jobb, då ser de att det är en ambitiös person som utöver sina studier engagerar sig i egna projekt.

 

Varför tycker du att det ”egna engagemanget” är viktigt för studenterna?

–       Det står ut lite mer, om du förstår vad jag menar. Det visar på en vilja. Och viljan är viktigare än den teoretiska kunskapen.