Socionomstudenten Emma Mellgren. Foto: Privat

”Det är fantastiskt att kunna hjälpa människor”

Av Magnus Englund
Socionomprogrammet med storstadsprofil är den mest sökta utbildningen på Södertörns högskola för tredje året i rad. Emma Mellgren läser tredje terminen.

Varför valde du att plugga till socionom?

Jag har alltid tyckt att det verkat som ett otroligt spännande yrke. Jag har alltid varit intresserad av miljö- och djurrättsrörelsen och av att hjälpa människor. Jag har blivit influerad av de socionomer och psykoterapeuter jag mött tidigare i samband med psykisk ohälsa. Jag vill kunna hjälpa människor och jobba så att de blir bättre, det är ganska fantastiskt!
 

Varför tror du att det är så många som söker sig till socionomprogrammet?

Socionomprogrammet har en storstadsprofil vilket jag tror gör att många söker sig just till Södertörn. Många marginaliserade problem har kommit upp till ytan vilket jag tror att vår generation blir mer och mer medvetna om.
 

Var vill du jobba när du är färdigutbildad?

Jag skulle kunna tänka mig att jobba med allt från handläggare till samtalsterapeut. Det finns så många spännande områden inom socionomfältet. Det jag siktar på just nu är att jobba som handläggare inom Lagen om stöd och service (LSS) eller kurator på till exempel en skola.
 

Vad tror du svårigheterna kommer vara med att jobba som socionom?

I början var jag lite nojig för socionomyrket. Läser man nyheterna så är ju socialtjänsten väldigt omtalad. Att sedan gå från skolbänken till att plötsligt handlägga och bestämma om folks liv känns speciellt. Men jag tror det är viktigt att man har en professionell distans till alla man möter i arbetslivet. Skinn på näsan behövs.
 

Hur har det varit att studera under en pandemi?

Det ha varit väldigt speciellt men tycker ändå det känns okej. Vissa ämnen är svåra att plugga på distans då kontakten med läraren i klassrummet ger väldigt mycket. Vår kurs i psykologi ställdes om under halva kursen vilket blev lite konstigt. Jag tycker att det var den mest intressanta kursen, och jag fick i alla fall halva i klassrummet.

Läs också: