Kursen kreativt skrivande lockar på Södertörns högskola. Foto: Pixabay

Kreativt skrivande lockar flest till Södertörn

Av Sigird Nenander
Inför hösten 2020 valde fler än någonsin att ansöka till utbildningar vid Sveriges läroverk. På Södertörns högskola är det kursen kreativt skrivande som lockar flest personer.

Antalet högskoleansökningar har slagit rekordhöga nivåer i år, enligt siffror från Universitets- och högskolerådet (UHR). Höstens siffror är de högsta sedan den samordnade antagningen infördes, något som många menar är ett resultat av coronapandemins effekter på ekonomin. Anledningen tycks vara att många som blivit arbetslösa eller permitterade nu söker sig till läroverken.

På Södertörns högskola har effekterna varit tydliga, både på program och på enstaka kurser. Genom att jämföra siffor för de förstahandssökande ser vi att det är hela 17 procent fler som sökte till högskolans fristående kurser under höstterminen i år jämfört med förra året.

 

En viktig plattform

Den kurs som ökat mest i popularitet på högskolan är Kreativt skrivande A, som stigit hela 52 procent från föregående år.

– Jag är inte ett dugg förvånad. Det är inte konstigt att folk under pandemin och de påföljande restriktionerna kan skriva mer och har möjlighet att intressera sig mer för skrivandet, säger Karin Milles, professor inom språkvetenskap och kursansvarig för kreativt skrivande.

Karin Milles menar att det egna skrivandet är en plattform där man ges möjlighet att uttrycka tankar och känslor, något man kan ha ett särskilt stort behov av under en kris.

– Just nu kanske det finns det extra många tankar som snurrar som vi behöver formulera på något vis. Det kan handla om pandemin och mänsklighetens framtid, men även dina egna små problem. Jag kanske funderar på hur jag ska kunna träffa farmor nu eller så är jag ledsen för att jag inte kan gå på dejt. Vi skriver för att bearbeta saker eller för att berätta historier om det som händer i våra liv.

Kursen ges i dag på distans och de textsamtal som tidigare hölls på högskolan förs nu på plattformen Zoom. Eftersom kursen till stor del går ut på att läsa och skriva mycket själv har omställningen gått utan större problem. Att kursen ger studenterna goda förutsättningar att båda vara interaktiva och introspektiva kan vara anledningar till att den är särskilt populär i år menar Karin Milles.

– Jag tänker att skrivandet är att föra ett slags samtal med läsaren, och det är ett samtal som inte kräver fysisk närvaro. I de här tiderna när vi inte får umgås fysiskt, men ändå har ett behov av att samtala på olika sätt så är det inte så konstigt om folk börjar skriva mer.