Studieverkstan hjälper elever från Södertörns högskola, Röda Korsets högskola samt SMI, med akademiskt skrivande och studieteknik. Foto: Mimmi Thurgren

Så lyckas du på distans

Av Mimmi Thurgren
Tidigare i veckan bekräftades det att distansundervisningen på Södertörns högskola fortsätter under vårterminen. Studieverkstans Elisabeth Drion tipsar om hur man lägger upp arbetet för att klara av det som krävs.

På studieverkstan arbetar 12 handledare som hjälper till med akademiskt skrivande och studieteknik. Har man svårigheter med exempelvis referenshantering eller struktur och planering av texter hjälper handledarna till. Till verkstaden kan man vända sig om man är student på Södertörns högskola, Röda Korsets högskola eller Stockholms musikpedagogiska institut, SMI.
 

Studieverkstans tips för distansplugget

Det finns enligt Drion fyra viktiga faktorer för att lyckas med hemmastudierna. Att skapa en yta i hemmet enbart för studierna, motionera, att planera och att kolla Studiewebben.

Elisabeth Drion, handledare på studieverkstan. Foto: Privat
 

Skapa en yta hemma att plugga vid. Det är viktigt att du har en förbestämd plats vid exempelvis matbordet som enbart används för studierna. Det är inte bra att sitta i soffan eller sängen för då kommer hjärnan att bli förvirrad och det blir svårt att koncentrera sig.

– Vi ser ofta att studenter läser litteraturen i soffan och har svårt att fokusera. Det handlar om att man måste lura hjärnan att det är plugg och fokus som gäller.
 

Motionera lite varje dag. Att få igång hjärnan är viktigt. Att sitta inomhus hela dagarna och kolla ut igenom fönstret kommer inte att hjälpa. Nu när du inte längre går eller på annat sätt tar dig till högskolan rekommenderas det att ta korta promenader för att få dagsljus och mer ork.
 

Gör en genomtänkt planering. Planera varje dag utifrån ditt schema och lägg upp arbetet så att du både hinner studera och ta raster. Viktigt är det också att vara redo en timme innan du har en föreläsning eller ett seminarium för att hinna förbereda dig och ställa om inför undervisning.
 

Ta del av studieverkstan på Studiewebben. Under fliken “Lycka till med studierna” finns en mapp med information om hur man studerar på distans, bland annat en podcast, guider och instruktioner. Har du några funderingar är detta ett enkelt sätt att få snabba svar.
 

 

Vi går in i mörkare tider

Drion vill påminna studenterna om att vi går in i mörkare tider och att det påverkar vårt humör oavsett om vi är på campus eller hemma. 

–  Det är många nu som känner att det är jobbigt, att man är trött och att orken inte finns. Det är ett vanligt problem och händer varje år, det har inte så mycket med distansundervisningen att göra.
 

 

Att vara student på distans

Malin Stavbom är 19 år och läser första terminen på programmet Miljö och utveckling. Hon kan känna igen sig i det som Drion säger men menar också att distansundervisningen varit tuff sen terminsstarten i augusti. 

– Jag har läst olika delkurser under höstterminen och vissa delar har varit lättare än andra att genomföra på distans. Det har ställts olika krav och förväntningar på mig beroende på vad jag läst, vilket har påverkat svårighetsgraden. 

Hon tog studenten i våras och minns från gymnasiet att vårterminen alltid varit lättare att genomföra och tror att det är liknande på högskolan.
 


 

Läs också: