Jenny och Marja i poddrummet. Fotograf Malin Wandrell

Södertörn-podden Madestam och Lemne vill skapa intresse för politik

Av Malin Wandrell
De är båda anlitade som politiska kommentatorer i traditionell media och har ett brinnande intresse för att sprida kunskap. Nytt i Flempan träffade Södertörns egen politik-podd för ett livfullt samtal i poddstudion på campus.

I en studio gömd i biblioteket på Södertörns campus träffar jag Jenny Madestam och Marja Lemne som snart ska spela in det 20:e avsnittet av podden med samma namn, nämligen Madestam och Lemne.

Både Marja och Jenny har disputerat vid den statsvetenskapliga institutionen på Stockholms universitet och landade sedan på Södertörns högskola, där de nu arbetar som lärare och forskare.
 

Hur podden kom till

Podden som behandlar svensk politik och förvaltning startades för lite mer än ett år sedan.

– Jag sa till Marja att vi som ändå sitter och pratar politik hela dagarna, vi borde starta en podd! Det som vi älskar att prata om vid fikabordet kan ju faktiskt intressera andra, säger Jenny.

De berättar om hur de alltid varit intresserade av svensk politik och förvaltning, något som mynnat ut i långa diskussioner dem emellan.

– Att ha podden är en chans att folkbilda men också att öppna ögonen för politik hos människor, vi vill gärna nå ut till fler studenter också, det är en viktig målgrupp, säger Jenny.

Marja instämmer och berättar att de på senaste tiden diskuterat mycket om hur politiker numera också arbetar och syns på sociala medier.

– Jag tycker att det är otroligt viktigt att hänga med i utvecklingen och försöka nå ungdomarna, och det gör man inte genom torgmöten längre, säger Marja med ett leende.
 

"Vi pratar mycket med varandra"

På frågan om hur de två kollegorna jobbar fram ämnena skrattar de och säger i mun på varandra:

– Pratologi! Vi pratar väldigt mycket med varandra, eftersom vi är så intresserade av ämnet är det bara roligt att komma på nya saker att prata om i podden.

De utgår också från det som är aktuellt i samhället och politiken just nu. De brukar även bjuda in gäster till podden, till dagens inspelning har de bjudit in Gustav Reinfeldt via zoom för att diskutera USA-valet. Att ha med spännande gäster är väldigt kul instämmer båda.

– Vi är ju svenskinriktade när det gäller politik och därför är det kul med gäster som har en större expertis inom vissa områden, säger Marja.
 

Jenny inflikar att de också försöker att uppmärksamma ny relevant forskning inom politik och förvaltning. I sitt eget poddlyssnande försöker hon ha ett stort spektra av alla möjliga ämnen, även sådant hon inte håller med om, för att få en omvärldsanalys.

Marja däremot gillar mer att lyssna på radio och läsa tidningar för att få information om vad som är på gång. Jag lämnar poddstudion med en härlig känsla av energi och en nyfikenhet på att lära mig mer om de ämnen som Marja och Jenny håller så varmt om hjärtat.