Södertörns högskolas pastor Elisabet Ravelojaona utanför universitetskyrkans dörr. Foto: Privat

Högskolans pastor: Jag vill vara ett stöd

Av Mimmi Thurgren
Att vara pastor på en skola innebär många olika uppdrag och unika möten med människor. Södertörns högskolas egen pastor Elisabet Ravelojaona berättar om det spännande arbetet.

Hur är det att jobba som pastor på en skola?

– Jag tycker det är roligt och jag trivs bra på Södertörns högskola. Det är dels en väldigt stimulerande miljö att befinna sig i men det är också intressant att möta både personal och studenter på deras arbetsplats, i deras vardag. 

Vad är dina arbetsuppgifter?

– De ser lite olika ut men huvuddragen är att dels ta emot individuella samtal, som kan handla om princip vad som helst och dels att skapa olika mötesplatser. På skolan brukar jag vanligtvis ha meditationstillfällen i biblioteket, och har haft i flera år, men dessa har jag tyvärr behövt ställa in nu. Däremot går det fortfarande att boka tid för samtal. Jag är också med i skolans kristeam och blir då inkallad främst när det handlar om dödsfall. Sammanfattningsvis kan man säga att mitt huvuduppdrag är att vara en stödfunktion så att studenterna får en bra tillvaro.

Vad är det bästa med ditt jobb? 

– Att möta människor, jag tycker att det är otroligt spännande. Även om vi människor är lika på många sätt så har varje person sin egen berättelse. Jag lär mig saker hela tiden. 

Vad har du gjort innan du började arbeta på campus?

– Jag har arbetat som pastor i många år men tidigare främst inom församlingen. Jag har arbetat med alla åldrar, man möter de som är nyfödda men också de som är i slutet av livet. 

Var hittar man vanligtvis dig på campus?

– Vi har ett rum som finns mitt emot Harrys böcker I F-Huset, direkt till höger när man kommer upp från pendeltåget. Universitetskyrkans logga finns på fönstret men också på dörren inomhus, där finns vi.