"Jag är en magisk ballongprinsessa"

Av Esther Alenius
I rosa prinsessklänning besöker Maria Byquist sjukhus för att ge svårt sjuka barn en glädjefylld upplevelse. Hon arbetar som ballongskulptör och lär barnen göra figurer av ballonger.

Att sprida glädje till svårt sjuka barn är meningen med Maria Byquists jobb. I sitt arbete uppträder hon som magisk ballongprinsessa och besöker barn på sjukhus med sina ballonger. Enligt henne har hon världens bästa, men även världens sämsta jobb.

– Ibland möter jag ett barn som inte är kvar på sjukhuset nästa gång jag kommer tillbaka. Tyvärr är det inte för att det har blivit friskt och åkt hem. Ibland sätter jag mig i bilen och gråter efter att jag jobbat klart, berättar hon.

Första kontakten med ballongerna

Hennes första kontakt med ballongskulptering fick hon på en trollerimässa i Lund för åtta år sedan. Där var hon på en halvtimmes workshop och fick lära sig att göra ballongskulpturer. Men hon tänkte att hon kunde göra bättre ballonger än så och strax därefter började hon uppträda på barnkalas. På ett kalas träffade hon en hjärtsjuk flicka som gav Maria Byqust en idé.

– Hon ville inte att jag skulle gå så jag stannade kvar och lärde henne att göra ett par figurer. Sen sa hon att det var den bästa dagen i hela hennes liv och att jag borde göra detta för alla sjuka barn.

Lämnar kvar pyssel till barnen

Maria Byquist kan göra över 1000 olika figurer, men när barnen får önska blir det oftast ett piratsvärd eller en eldsprutande drake. Efter besöket lämnar hon kvar 100 ballonger, en pump och en instruktionsbok så att barnen har något att göra i sjukhussängen.  

– Barnen blir jätteglada och sjuksköterskor har faktiskt sagt att barnen läker bättre efteråt.

Gratis besök

Besöken är gratis för landstingens sjukhus. För att finansiera besöken gör hon även kommersiella jobb, och ber företag om sponsring. Nu har hon arbetat som ballongskulptör i sju år och målet är att fler sjuka barn ska få glädjefyllda besök.

– Jag skulle tycka det var fantastiskt om alla sjukhus i Mälardalens region kunde få besök en gång i månaden. Men det är en bit kvar för att nå dit.