Värt att veta vid privatköp

När två privatpersoner handlar mellan varandra gäller en annan lagstiftning än vid handel från ett företag. Men det finns fortfarande skyldigheter och rättigheter för dig som konsument.
Tvingande = Innebär att man inte kan avtala bort vad lagen säger.
Tvist = När en köpare och en säljare inte kommer överens uppstår en tvist.
Konsumentköplagen = Konsumentköplagen gäller när ett företag säljer varor till dig. I lagen står det bland annat vilka regler som gäller om det är fel på en vara och vad du då kan kräva av företaget.
Köplagen = När du handlar något från en privatperson eller om du själv säljer varor till andra privatpersoner gäller köplagen.

Den mest konkreta skillnaden mellan att handla från ett företag och från en privatperson är vilken lag som gäller. När du handlar från ett företag gäller konsumentköplagen och när du handlar från en privatperson gäller köplagen. Den stora skillnaden mellan lagarna är att köplagen inte är tvingande. Detta innebär att köparen och säljaren kan avtala bort saker som lagen säger. Exempelvis kan säljaren innan köp friskriva sig ifrån eventuella fel med en pryl, detta är vanligt när begagnade varor säljs i nuvarande skick.

Bo Lång, vägledare på Hallå Konsument (Konsumentverkets egen konsumentupplysningssida), beskriver att folk ofta ringer in har problem med sina köp av privatpersoner.
– Folk ringer in ganska ofta, från och med att vi startade 31 mars i 2015 har vi haft nästan 3000 ärenden om privatköp.

Vilken är den vanligaste anledningen till att folk ringer?
Det vanligaste problemet vi privatköp är att den pryl man köpt är i sämre skick än man räknat med. Den absolut vanligaste prylen som folk tvistar om är bilar.

När man köper något från en privatperson ska de regler som du och säljaren har kommit överens om gälla. Därför är det extremt viktigt att man är tydlig när man gör en affär med en privatperson. En viktig sak som inte gäller om det inte är avtalat är ångerrätt. Ångerrätt innebär att du som konsument har rätt att ångra ditt köp.

Om det däremot skulle vara så att en tvist uppstår så kan det vara svårt att veta vart man ska vända sig. I alla problematiska affärer mellan privatpersoner så är det viktigt att veta att du inte kan vända dig allmänna reklamationsnämnden (ARN) och begära en prövning av målet. Om det uppstår en tvist är du tvungen att vända dig till tingsrätten.

 

Källa: Hallå konsument