Modesamarbeten – en långvarig trend

2004 lanserades något som skulle förändra modevärlden. En av världens mest högaktade designers, Karl Lagerfeld, skulle designa en kollektion för H&M.

Succén var ett faktum och sedan dess har en mängd klädmärken samarbetat med olika designers och modehus med intressanta resultat. Inom modebranschen, från konfektionsmärken som Levi’s till de exklusiva modehusen som Givenchy, har samarbeten blivit en väl accepterad och uppskattad produktionsform. Kläddesigners får utmana sig själva genom att jobba med premisser de inte är vana vid och på så sätt göra viktiga kunskapsutbyten. Modehus och designers exponerar sig för varandras kundkretsar.

Samarbeten har blivit något återkommande. Tidigare i november släpptes Kenzo x H&M, ett samarbete mellan det fransk-japanska modehuset och världens näst största modeföretag. Butiken Sneakersnstuff, grundad i Stockholm, lanserade i veckan ett nytt samarbete med klädmärket Adidas. Resultatet är en sko med namnet Stockholm GTX. Den är baserad på en klassisk modell från 70-talet och inspirerad av Stockholms samtida design, dess brutala vintrar med snöslask och långa perioder av mörker. Båda kollektionerna kännetecknas av att de görs i liten upplaga och säljs i endast ett fåtal utvalda butiker. På så sätt skapas exklusiv känsla till en annars relativt alldaglig produkt.


Sko tillägnad Stockholm

Sneakersnstuff, likt H&M, har en lång tradition av att samarbeta med andra varumärken, bland andra Vans, Reebok och Adidas. Peter Jansson, en av Sneakersnstuffs grundare är exalterad över det senaste samarbetet eftersom de har haft ovanligt mycket inflytande över det.

– Adidas Stockholm är en modell som vi har haft förmånen att få sätta vår prägel på. Adidas har haft ett väldigt bra år. Just Adidas Stockholm Gore-Tex är designad av oss på Sneakersnstuff med den blöta hösten i åtanke.

Frågan vi på redaktionen ställer oss är om vi i framtiden kommer att se ännu mer lokalt inspirerade kläder, som en Flempansko.

– Genom åren har vi hämtat inspiration till mängder av samarbeten lokalt. Allt från runstenar till Sergels Torg, så det finns absolut en möjlighet. Just en Sneakersnstuff Flempan Edition är dock inget vi har på gång inom en snar framtid, säger Peter Jansson.