Sabrina Dridi. foto: Alexander Lind

”Våga en äldre årgång”

Vi människor har en tendens att avskärma oss från sådant vi inte tycker är aktuellt eller relevant. Vi fokuserar på det som är viktigt för oss och glömmer bort hur det kanske kommer bli i ett senare skede i livet. Vi blir alla äldre och med åren som passerar förändras våra liv. Vi gör oftast karriär och bildar familj. Men vad händer sen?
Förhoppningsvis lever vi fortfarande och är någorlunda krya. Vi pensionerar oss och sen?

Vad finns det för oss i de sista skedet, man kan inte förlita sig på att ens partner finns kvar eller att ens barn finns till hands. För de kommer leva sitt liv och gå igenom de stegen du redan har gjort.
Man har inte samma energi som man en gång haft, alla ens vänner kanske inte heller finns. Vad gör man när man inser att ens liv förändrats?

Deprimerande är inte rätt ord för det är så som livet ser ut för vissa av oss som kommer så långt.
Man jobbar ex antal decennier och sen när man får sin livslånga semester vart ska man vända sig? Vem hjälper en?

I Huddinge kan man ta del av en kostnadsfri väntjänst som finns tillgänglig för alla äldre i Huddinge kommun. De vill kunna hjälpa alla som vill bli hjälpta. Det är frivilliga pensionärer som hjälper pensionärer. Gemenskap är nyckelordet, här kan man få hjälp med allt från sällskap till läkaren eller om man bara vill ha någon att fika med. Det kan vara svårt för äldre att försöka knyta sig an nya vänskaper eller kretsar. Viktiga här är dock att kunna lyfta fram att här finns de för alla som sitter själva i sina hem och kanske inte vet hur man ska gå till väga.

Jag vill kalla det för ”finn en vän” istället, för att de är vad detta handlar om. Ingen ska behöva gå ensam, ingen ska behöva sitta ensam.
Alla ska få möjligheten att prata med någon, jag kanske pratar för mycket ibland men jag försöker alltid säga hej när jag ser någon sitta själv, speciellt äldre. Varför är det bara pensionärer som hjälper pensionärer. Varför hjälper inte vi ”unga” våra pensionärer, är vi så upptagna att vi inte kan ta del av våra äldre? Är det konstigt att ha vänner som är över 70+ när man själv är 25+?
 

Kan vi inte göra det populärt och starta en trend där den nyaste ”hypen” är att hänga med en 90plusare. Förstår ni hur vi skulle höja livskvalitén med 100 % och inte bara för de äldre utan också för oss själva. Vi missar historia och en helt annan vänskap än den vi alltid varit vana med. Vi missar generationer av kunskap och minnen som inte kommer överleva utan en ny vänskap.