Glada silvermedaljörer efter finalen. Foto: PainAway

Efter silvret: så gick det sen

Av Matthias Larsson
Förra läsåret skördade PainAway stora framgångar i UF-SM. De vann silver i kategorin bästa tjänst, med sin mobilapp. Ett halvår senare finns appen fortfarande kvar, men företaget är vilande.

Emelie Söderström, Disa Lindmark, Oskar Blomberg, Josefine Hjulström, Kristoffer Widén och Simon Götz heter grundarna till PainAway-UF. Nytt i Flempan träffade gänget från Sjödalsgymnasiet i våras och pratade om deras mobilapp som de skapat. Appen togs fram tillsammans med certifierade sjukgymnaster för att hjälpa människor förebygga och lindra smärtor i vardagen.

Emelie Söderström är vice VD för PainAway. Idag studerar hon sälj- och personlig utveckling på Arndts Sales Academy. Så här säger hon om sina upplevelser efter UF-framgångarna:  

Hur har det gått efter finalen?

– Idag har alla i företaget tagit studenten och håller på med annat, så det är svårt att hinna med att arbeta med PainAway som vi gjorde under skoltiden. Men vi jobbade med företaget ända fram till studenten.

Betyder det att ni lagt ner företaget?

– Appen finns kvar för nedladdning på App Store, men företaget är i dagsläget vilande. I och med att vi inte är gymnasieelever längre så får vi inte heller driva det som ett UF-företag.

Finns det planer på att ta upp arbetet igen?

– Det är svårt när vi inte ses i skolan längre, men om någon skulle vilja driva företaget igen så är det absolut möjligt. Vi skulle bara behöva uppdatera appen.

Hur var responsen på App Store?

– Det var full fart från början. Intresset var stort, men granskningen från App Store tog lite längre tid än vad vi trodde, så det blev inte riktigt så många nedladdningar som vi hade satt upp som mål.

Hur var det att tävla i UF-mässorna?

– Det var superroliga upplevelser. Det var många som visade intresse och uppskattning för vårt företag, vilket var otroligt kul. Det var också utmattande. Man hade träningsvärk i fötterna för att vi gick runt och pratade med så mycket människor. Vi märkte verkligen att människor tyckte att det var en bra app.