Där tekniken snackar

På Datakvarnen i Huddinge får kommunens datorer nytt liv. Här erbjuds personer med kognitiva funktionsvariationer en möjlighet att få använda och utveckla sitt intresse för datorer i en trivsam och stimulerande miljö.

Den dagliga verksamheten i Huddinge erbjuder aktiviteter till personer med kognitiva funktionsvariationer. Detta sker efter behov, förutsättningar och intresse. En av dem är Kvarnen som består av Bussgruppen, Demonteringen och Datakvarnen. Hit söker sig personer med Aspergers syndrom, diagnoser inom autismspektrat eller lindrig utvecklingsstörning. Men det gemensamma är intresset för teknik och datorer.

– Datakvarnen är en daglig verksamhet för datanördar, säger Johan Nilsson, aktivitetsledare.

Bussgruppen, Huddinges egen budfirma, hämtar tekniken som behöver service och tar den till Datakvarnen. Tekniken testas och om den inte fungerar skickas den till Demonteringen, som källsorterar delarna och säljer det som går att sälja. Vinsten går tillbaka till kommunen. Den teknik som fungerar, tar de 23 deltagarna på Datakvarnen hand om. Enligt Christian Johansson, en deltagarna, är variationen det bästa.

– Allt kan hända, allt från ett jättelass med datorer till musikinstrument kan komma, säger han.

Christian kan och gör allt möjligt på Datakvarnen. Han specialiserar sig däremot på mobiltelefoner som är hans främsta intresse. Och trots sin grava synskada lagar och servar Christian alla slags mobiler. Med hjälp av en talsyntes, ett program som läser upp texten på skärmen, kan han använda och även laga den mesta tekniken. Beroende på hur gamla mobilerna är, kopplar han in dem eller läser om dem på datorn. Han påminner skämtsamt om att man aldrig ska slänga en telefon, utan alltid lämna in den på returstation.

På grund av sin synskada har Christians andra sinnen blivit mycket stärkta.

– Inte bara är du helt otrolig med mobilerna, du hör ju vem som kommer in bara på fotstegen, säger Johan Nilsson, aktivitetsledare på Datakvarnen, och skrattar.

Johan Nilsson har jobbat med personer inom autismspektrat sedan 90-talet och är även systemutvecklande dataingenjör. Det gör att hans kompetens är skräddarsydd för Datakvarnen.

– För de som kommer hit är det sociala det svåra, men med ett gemensamt intresse som datorer och teknik är det lättare, säger Johan Nilsson.

Han berättar om att de ibland har LAN-party* till sent på kvällarna. I de gemensamma spelpauserna har det varit mycket snack och härlig stämning.

För de flesta som kommer hit är det även svårt att passa tider, men framförallt att ha krav på sig. Något som Johan och de andra aktivitetsledarna är medvetna och försiktiga med. Men målet är ändå att de som kan och vill ska kunna få ett vanligt, betalande jobb. En deltagare blev nyligen erbjuden en praktikplats och senare jobb på ett privat IT-företag.

– De som är nära och har som mål att få ett jobb sätter vi lite krav på. Men annars har vi framförallt roligt ihop, säger Johan Nilsson med ett stolt leende på läpparna.

 

 

* LAN-party, Local Area Network, är när datorer kopplas samman med syftet att spela ihop.