Årets och tidigare års julklappar. Foto: Matthias Larsson

Årets julklapps gemensamma nämnare

Tamagochin, robotdammsugaren och VR-glasögonens gemensamma nämnare är, förutom att de är teknikprylar, att samtliga blivit valda till årets julklapp. Kostnaden för årets julklapp har varierat genom åren, men den tenderar att vara av det dyrare slaget.
För att vinna priset ska minst ett av följande tre kriterier uppfyllas:
1. Produkten ska vara en nyhet eller något som har fått ett nyväckt intresse.
2. Den ska spegla den tid vi lever i.
3. Ha ett högt försäljningsvärde eller säljas i många exemplar.

Det är HUI Research, ägt av Svensk handel, som sedan år 1988 utser årets julklapp. Det startade som en kampanj för att öka intresset för julhandeln. Det har sedan dess blivit en årlig kampanj. Intresset för årets julklapp är stort och det går till och med att tippa på vilken produkt det blir.

Vad som tydligt märks sedan bakmaskinen, den allra första årets julklapp, är att julklapparna går mer och mer åt teknikhållet. Därför tenderar de också att blir dyrare. Åtminstone de tre senaste julklapparna, och framförallt årets vinnare: VR-glasögonen.

Men Lena Larsson, VD för HUI research, håller inte med om att julklapparna blir dyrare.

– Det har varit blandade produkter genom åren, så att julklapparna blir dyrare tycker jag inte stämmer. Exempelvis mössan år 1995 och spikmattan år 2009, var inte särskilt dyra. Priset är heller inte ett kriterium för oss när vi utser årets julklapp, utan det är efterfrågan på produkten vi baserar valet på.

HUI research skriver på sin hemsida i motiveringen till årets julklapp att:”VR-glasögonen finns i olika varianter, från de enklaste för bara några hundralappar där man använder mobilen och får en hyfsad VR-känsla, till de mer avancerade för femtusen och uppåt”. För att kunna uppleva mer än en ”hyfsad VR-känsla” får man som konsument alltså räkna med att lägga ut mellan 2000-10 000 kr. Dessutom krävs det en smartphone, tv-spelskonsol eller en dator för att de ska kunna användas. Jämför det med mössan, spikmattan eller Tamagochin, det japanska lilla elektroniska husdjuret som vann priset 1997 som samtliga kostade runt 100-lappen, så är det en kostsam julklapp.  

Det finns absolut billigare alternativ på listan sedan år 1988, och visst går det att, som HUI research gör, hävda att de dyrare produkterna även finns i budget-versioner. Men frågan är om det är den billiga mobilvarianten de gjort bedömningen utifrån just i årets julklapp, eller utifrån ”the real deal”.