Enligt Randstad är Ikea attraktivaste arbetsgivaren. Foto: Clipartfest

Mest populära arbetsgivaren tre år i rad

Ikea toppar listor över Sveriges populäraste arbetsgivare. Enligt universitets- och högskolestudenter är det en av drömarbetsgivarna. Men enligt Sveriges anställda platsar de inte på topp-fem.

Ikea är Sveriges attraktivaste arbetsgivare, enligt en undersökning som Randstad gjort. Undersökningen omfattar 9 500 deltagare mellan 18 och 65 år som är arbetssökande, studerande eller har en anställning på något av de 150 företag som är med på undersökningen. Syftet är att kartlägga svenskars medvetenhet och uppfattning om olika arbetsgivare. Därför exkluderas HR-personal och experter. Bland Sveriges 150 största företag blev Ikea för tredje året i rad tilldelade utmärkelsen. Erik Patriksson, Marketing Business på Mercom SE, tror att det beror på att Ikea är välkänt bland gemeneman.

– Jag tror många har en god bild av Ikea och uppfattar att de har bra arbetsvillkor, säger Erik.

Resultaten varierar

Men om man tittar på hur nöjda anställda är med sina nuvarande arbetsgivare hamnar Ikea på en sjätteplats. Vann gjorde i stället Netlight. Undersökningen genomfördes av Universum och omfattade över 31 000 deltagare. Syftet var att ta fram Sveriges bästa arbetsgivare utifrån anställdas bedömning. De anställda fick betygsätta sina arbetsgivare utifrån tre faktorer: intern identitet, nöjdhet och lojalitet. Sedan rankades arbetsgivarna med betygen som underlag.

Så här resonerar framtida arbetstagare

Det är de stora jättarna som lockar studenterna, enligt en undersökning som Universum gjort. När studenterna fick rösta fram sina drömarbetsgivare tog Google hem förstaplatsen följt av Ikea. I undersökningen deltog över 24 000 studenter från 30 universitet och högskolor runt om i Sverige. Det visade sig att studenterna värdesätter balansen mellan privatliv och jobb allra högst. Det är även viktigt att känna sig behövd i ett större sammanhang. Detta är något som Google representerar, menar Jesper Hansson, Research Project Manager på Universum.

– Som anställd på Google kan man kombinera privatliv och jobb. De anställda uppger att de kan leva ett gott liv. Det är ett samtida och globalt företag som får de anställda att känna att de tjänar ett högre syfte. Dessutom är det ett hippt ställe att jobba på, säger Jesper.  

På studenternas topplista hamnade även Ikea. Anledningarna är flera.  

– Ikea är ett svenskt varumärke som många förknippar med kvalitet. Dessutom anställer de extremt många och flera unga, säger Jesper.